Провідна неділя 2020

Провідна неділя в Україні традиційно починається на дев’ятий день після Великодня, який в 2020 році православні відзначають 19 квітня, а віруючі католицького віросповідання – 12 квітня. Карантин вже вніс свої поправки в плани українців вшанувати на кладовищах пам’ять покійних родичів.

Справа в тому, що поминальний тиждень припадає на період введених обмежувальних заходів через коронавірус. Хоча офіційно дату закінчення каратнина – 24 квітня – ще не змінили, уряд планує перенести її на початок травня. Таким чином збори на кладовищах вважатимуться порушенням, якщо карантинні заходи будуть діяти.

Нагадаємо, що на порушників складають адмінпротокол і виписують штрафи 17 тисяч гривень.

За звичаєм, з другого тижня після Великодня – Поминальний тиждень, “Проводи”, “Гробки”, по-церковному “Радониця” – українці провідують могили рідних і приносять туди великодні частування, солодощі та квіти.

Священики закликають людей не залишати там штучні квіти – по-перше, це небезпечно для екології, а по-друге, пластикові квіти мертві, а свято Воскресіння Христа є символом життя.

У церкви нагадують, що значення Радониці має полягати в тому, що люди приходять до померлих рідних і близьких людей, щоб розділити з ними радість Світлого Христового Воскресіння.

Священики також називають гріхом і блюзнірством влаштовувати пияцтво прямо на кладовищах. Так, присутність накритих столів з їжею коло могили не забороняється, але застілля – під суворим табу. У церкві кажуть, що “розгульні” поминки тягнуться ще з дохристиянських часів, і це язичницька традиція.

Якщо ж у когось не вийшло приїхати на кладовище в поминальні дні, священики рекомендують відправитися в найближчий храм, залишити панахиду і постояти на службі. Втім, з урахуванням нинішнього карантину – українські церкви закликають зробити це просто вдома, а службу можна дивитися в онлайні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ