Рада дала старт медреформі

Верховна Рада підтримала урядовий законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який дає початок медичній реформі в Україні.
Держава гарантує повне покриття витрат на первинній (сімейні лікарі), екстреній (невідкладна допомога) та паліативній ланках. У випадках потрби спеціалізованих та високоспеціалізованих втручань пацієнтам пропонуватимуть співоплату, що фактично скасовує безкоштовну медицину в Україні.
Автор альтернативного законопроекту про медреформу Олег Мусій заявив, що ідеться позбавлення українців будь-яких фінансових гарантій при отриманні послуг із охорони здоров’я. Він вимагав відправити на “суттєве доопрацювання” урядовий законопроект.
Законопроект вдалось винести на розгляд парламенту не одразу. Після невдалої спроби “було два етапи серйозної додаткової роботи над законопроектами”.
Проекти законів розглянули міжфракційна група депутатів, Національна рада реформ, кілька правок запропонував і президент.
Якщо парламент ухвалить закон остаточно, медична реформа на первинній ланці повинна почати діяти з початку наступного року.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ