Революційну медичну реформу можуть відкласти

Якщо Верховна Рада не проголосує за закон «Про державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг та лікарських засобів», то реформу охорони здоров’я відкладуть на 4-5 років.
«Якщо ми всі вирішимо, що закон правильний, але не встигнемо його прийняти до 16 травня, – то наступного разу зможемо спробувати впровадити реформу медицини десь у 2021–2022 роках», – наголосила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
Водночас вона додала, якщо ж закон ухвалять на поточній сесії Верховної Ради, то реформу на «первинці» розпочнуть вже з 1 липня.
«Правки до бюджету дають можливість підвищити лікарям первинки доходи вже з липня і навіть більше, ніж ми розраховували раніше. За рік – до 1 липня 2018-го – у нас буде достатньо даних, щоб розрахувати Державний гарантований пакет до 15 вересня 2018-го та зверстати реальний бюджет на 2019 рік.
2019-й рік ми почнемо з моделлю, яка повністю працюватиме, а також з реальним бюджетом.
Якщо ж закон не ухвалюють до кінця поточної сесії – ми можемо стартувати з реформою на первинній ланці тільки з 1 січня 2018-го року. Ми зможемо підняти дохід сімейним лікарям тільки з 2018-го. Нам не вистачить даних, щоб розрахувати Державний гарантований пакет до 15 вересня – і ми зайдемо в передвиборний 2019 рік без реального бюджету. Реформа спеціалізованої допомоги тоді теж почнеться в передвиборчому 2020-му році», – написала Уляна Супрун.
Також в. о. міністра охорони здоров’я назвала три головні принципові зміни в усій системі охорони здоров’я:
-ми починаємо платити не за те, що ви в лікарні – а за те, що вас лікують, тобто за конкретні медичні послуги, надані конкретній людині;
-ми чітко фіксуємо однаковий для всіх громадян обсяг медичних послуг, які фінансово покриває держава;
-ми переходимо на міжнародні протоколи лікування та діагностики, щоб усі могли проконтролювати, що ці послуги надані якісно.
«Ми повністю відходимо від готівки у відносинах. Віднині хабар лікарю стане табу.
Пакет реформ створюється Національною службою здоров’я. Мета – дати пацієнту реальний захист, а лікарю повернути гідність та можливість служити людині, не думаючи про гроші. Так працює система у всіх розвинених країнах, і так само це має працювати в Україні», – наголосила вона.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ