Річниця однієї із найбільш гучних акцій націоналістичного підпілля на ЗУЗ

Сьогодні, 30 листопада – річниця однієї із найбільш гучних акцій націоналістичного підпілля на ЗУЗ – Збройного чину бойовиків ОУН. Націоналістична акція була проведена, зокрема Д. Данилишиним (народився 02.04.1907 р. у м. Трускавець) та його племінником В. Біласом (народився 17.09.1911 р.).
30 листопада 1932 року група ОУН здійснила напад на пошту у м. Городок, з метою експропріації коштів. З учасників нападу були затримані під час відступу з місця подій Д. Данилишин і В. Білас, згодом заарештовані.
Д. Данилишин і В. Білас, які у складі дрогобицької п’ятірки ОУН, брали участь також у нападах на пошти в містах Трускавець і Борислав та вбивстві депутата польського сейму Голувка, страчені 23 грудня 1932 року, у львівській в’язниці «Бригідки».
У момент страти у багатьох греко-католицьких церквах Галичини проводили поминальні служби, при цьому польська поліція, остерігаючись масових заворушень, не наважилась втрутитись. Польська влада відмовилась віддати тіла страчених для поховання.
Страта Д. Данилишина і В. Біласа стала поштовхом до подальшого розвитку українсько національно-визвольного руху й поширенню популярності ОУН в українському середовищі, чому сприяли й останні слова Д. Данилишина: «Мені тільки дуже жаль, що я не можу ще раз умерти за Україну».

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ