росія випустила по Україні ракет на $900 млн – Forbes

15 листопада росія випустила понад 90 ракет по території України. Це один із наймасованіших обстрілів з початку повномасштабної війни.

Про це повідомляє Forbes.

Росіяни запускали по Україні ракети Х-101 та Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту- 95 і Ту-160. Основну масу ракет було випущено з бомбардувальників з району Каспію та Ростовської області, повідомив спікер Повітряних сил Юрій Ігнат. Решта ракет – «Калібр», які запускали з акваторії Чорного моря. Загалом тривога на території України тривала понад чотири години.

Чіткого розподілу за кількістю і типами у Повітряних силах не повідомили. За розрахунками Forbes, вартість ракет, випущених під час атаки 15 жовтня, – $700–900 млн. Для розрахунку вартості Forbes використовував такі оцінки: вартість ракети Х-101 – $13 млн, «Калібр» – $6,5 млн, Х-555 – $4 млн.

Попередній масований ракетний обстріл усієї території України росіяни влаштували 10 жовтня. Тоді війська РФ випустили 84 крилаті ракети та 24 безпілотники. Їхня середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн.

До цього один з останніх масованих обстрілів по великій кількості міст України росіяни здійснили в останні вихідні червня. Загалом за 25–26 червня з боку росії та білорусі було випущено від 60 до 80 далекобійних ракет загальною вартістю від $150 млн до $220 млн, підрахував тоді Forbes. Вартість випущених тоді лише по Києву ракет становила $50–60 млн.

За перші два місяці війни росіяни випустили по Україні понад 1300 ракет, які, за підрахунками Forbes, коштували $7,5 млрд.

Обстріл України 15 листопада – наймасованіший обстріл енергосистеми країни з початку війни. Ця атака може мати вплив не тільки на енергосистему України, а й на енергосистеми деяких наших сусідів, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Влучання відбуваються по всій українській енергосистемі – як по обʼєктах генерації, так і по системі передачі електроенергії. У країні запроваджено аварійні відключення.

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, 15 листопада Росія випустила по Україні понад 90 ракет, 70 ракет зибили ППО України. Але є пошкодження 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури.

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, розповідав наприкінці жовтня Галущенко. Завдано збитків на мільярди доларів.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ