Розпочався Петрівський піст

Петров або Петрівський піст, іноді званий Апостольським в честь первоапостолов Петра і Павла відноситься до числа так званих сезонних великих постів і вважається одним з основоположних в православ’ї. Пост незмінно доводиться на літній час, а от щодо тривалості не все так просто. Справа в тому, що кількість днів Петрового посту залежить від дати Великодня – пост незмінно починається через тиждень після Трійці (яка, як відомо, не має фіксованої дати і святкується на п’ятидесятий день після Пасхи). Закінчується період утримання від скоромної їжі завжди в один і той же день – свято Петра і Павла, день пам’яті первоверховних апостолів, 12 липня. Таким чином Петрівський піст може тривати як один тиждень, так і всі шість.

Апостольський піст – один з найдавніших у християнській історії. Перші згадки про нього відносяться до III століття: про нього йдеться в Апостольських постановах, збірник апокрифічних книг, що датуються початком нашої ери. Правда, спочатку цей пост не був самостійним – тримати його пропонувалося тим, хто в силу якихось причин (хвороба, вагітність, далека поїздка і так далі) не міг постити перед Великоднем. Пост отримав назву компенсаційного, і лише в XI столітті став одним з традиційних християнських періодів утримання від їжі.

Піст – це не тільки обмеження в їжі. Поститися необхідно не просто тілом, але й душею, адже ніщо не дається без праці, і щоб отримати радість від свята, до нього доводиться довго і важко готується. На час посту необхідно виключити з життя розважальні і розважальні заходи. Під забороною не тільки клуби, вечірки, але й походи в кіно, гучна музика, танці, перегляди розважальних передач і читання «бульварних», тобто розважальних, книг. У дні посту рекомендується читати духовну літературу, молиться і тримати чистоту навіть в думках.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ