СБУ затримала коригувальників вогню по Дніпру. Серед них — айтішник SoftServe

Трагедія в Дніпрі забрала життя 46 людей

20 січня СБУ під час спецоперації у Дніпрі затримала сім російських агентів, які коригували ракетні удари по місту.

Про це пише dev.ua.

Затримані передавали росіянам координати об’єктів критичної інфраструктури, зокрема енергогенеруючих підприємств. Крім того, російські агенти збирали розвіддані про базування та переміщення підрозділів Сил оборони в регіоні, намагаючись виявити позиції ППО.

«Ці відомості окупанти використовували для підготовки й здійснення ракетних ударів по місту. А після обстрілів агенти відвідували місця „прильотів“, щоб встановити наслідки повітряних атак і повторно їх скоригувати. Наразі перевіряється інформація про можливу причетність затриманих до ракетного удару рф по житловому будинку у Дніпрі 14 січня цього року», — йдеться у повідомленні.

Інформацію коригувальники передавали російському ГРУ через резидента групи. Ним виявився громадянин росії, який раніше жив у Дніпрі. Після створення у 2014 році місцевої прокремлівської громадської організації він втік до рф, де його завербувала ГРУ.

Під час обшуків у затриманих правоохоронці виявили: саморобні вибухові пристрої; комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами законспірованого листування з ворогом; прокремлівську літературу.

Одним із коригувальників був працівник SoftServe.
Олена Корсун, керівник Дніпровського офісу SoftServe, в коментарі dev.ua підтвердила інформацію щодо коригувальника.

«Ми шоковані звісткою про те, що один зі співробітників компанії затриманий СБУ за підозрою у співпраці з росією. У нас велика команда в Дніпрі, яка налічує близько 800 ІТ-фахівців. Ми боляче переживаємо трагедію, що трапилась 14 січня і яка торкнулась кількох наших колег безпосередньо».

Олена розповіла, що за час війни компанія проактивно працювала, допомагаючи фахівцям в Україні, продовжуючи створювати нові робочі місця та підтримувати країну.

«На жаль, ми не змогли проконтролювати й перевірити абсолютно все. Як тільки ми дізнались про цей випадок, ухвалили рішення про розірвання контракту з працівником», — сказала Олена Корсун.

«Його корпоративні акаунти вже заблоковані. Висунуті звинувачення і підозра у діях проти інтересів держави у військовий час не залишають простору для компромісів».

У компанії не назвали ім’я підозрюваного, посилаючись на слідчу таємницю. Редакції dev.ua відоме ім’я підозрюваного, але ми не можемо його розголошувати поки триває слідство.

Нагадаємо, компанія SoftServe входить у трійку найбільших IT-компаній в Україні й налічує приблизно 11 000 працівників.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ