«Серце воїна» звільняє від стресу війни

Бійці важко йдуть на контакт із психологами. Їм легше довіритись людям, які пройшли такі ж випробування.
Організація «Серце воїна» активно надає допомогу з психосоціальної адаптації з лютого 2015 року.
На відміну від багатьох програм психологічної реабілітації, система тренінгів «Серце воїна» побудована за принципом «Рівний — рівному»: ветерани підтримують ветеранів. Як пояснює Роман Торговицький, бійці важко йдуть на контакт із психологами. Їм легше довіритись людям, які пройшли такі ж випробування.
Військові та демобілізовані не вважають себе психічно нездоровими, не хочуть звертатися по допомогу. У більшості випадків вони не вірять, що сторонні люди можуть їм допомогти та не розраховують на розуміння з боку психологів і соціальних працівників. Водночас ветерани активно спілкуються в межах ветеранських об’єднань, знаходячи там психологічну розраду. Тому досить ефективною є психологічна реабілітація бійців самими ветеранами, які пройшли спеціальну підготовку.
Команда «Серце воїна» працює по всій Україні, зокрема у Львові, Харкові, Дніпрі, Одесі, Хмельницькому, Києві. Учасниками тренінгів є демобілізовані військові, волонтери, цивільні особи, що отримали травми війни.
«Серце воїна» проводить серію тренінгів. Спочатку ветеранів у групах навчають певних інструментаріїв для роботи зі своєю психікою і тілом. Якщо в людини виявляється глибша проблема, її направляють до психологів, котрі знають, як професійно працювати з ветеранами із шоковою травмою. Такий підхід дозволяє надавати допомогу значно більшій кількості людей, ніж у моделі, коли один ветеран приходить до одного психолога. По завершенні занять ветеран повертається додому, маючи план на наступні п’ять років. Це дає почуття впевненості та розуміння того, що з ним відбуватиметься далі.
Приєднатися до програми «Серце воїна» чи зв’язатися з її тренерами можна на сайті за адресою www.sercevoiina.org або у Facebook на сторінці Wounded Warrior Ukraine.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ