Шенґенська зона буде відкрита лише для вакцинованих?

За тиждень під час екстреної відеоконференції лідери 27 країн Європейського Союзу мають обговорити можливість впровадження спеціальних паспортів для людей, що пройшли вакцинацію від COVID-19. Наразі робота над євросоюзними стандартами у цій сфері ще триває і більшість країн, зокрема Польща, її підтримує
ЄС розглядає можливість впровадження паспорта для вакцинованих від COVID-19, – пише Анна Слоєвська в щоденному часописі «Rzeczpospolita», повідомило Польське радіо, інформує Гал-інфо.

За тиждень під час екстреної відеоконференції лідери 27 країн Європейського Союзу мають обговорити можливість впровадження спеціальних паспортів для людей, що пройшли вакцинацію від COVID-19. Наразі робота над євросоюзними стандартами у цій сфері ще триває і більшість країн, зокрема Польща, її підтримує.

З такою ініціативою виступив прем’єр Греції, написавши декілька днів тому відповідного листа до голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. Грецька економіка великою мірою спирається на туристичній галузі, тому можливість збільшення свободи переміщення в ЄС є для неї ключовою справою.

Наразі Єврокомісія вирішує технічні питання, аби, зокрема, визначити мінімальний набір даних, що мали би бути представленими в такому документі. Відсутність єдиного стандарту для Євроспільноти, безумовно, не заважає окремим країнам у впровадженні власних рішень, проте його існування спростило би взаємне визнання сертифікатів вакцинації в рамках Шенґенської зони.

Однак, дипломати ЄС звертають увагу на факт, що, зокрема, Нідерланди виступають проти такого рішення, оскільки воно може бути пов’язане з низкою сумнівних аспектів, зокрема, етичного характеру. «Сумніви викликає, наприклад, упривілейований статус тих людей, котрі мали можливість отримати щеплення, відносно тих, хто ще змушений на нього чекати», – каже співрозмовник журналістки газети «Rzeczpospolita». Саме тому остаточне прийняття такого рішення, ймовірно, буде відкладене до моменту, коли вакцинація стане масовою.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ