Штрафи за спалювання сухостою можуть підвищити

В Україні мало ефективних інструментів покарання осіб, які займаються випалюванням сухої трави. Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час засідання Уряду, де розглядалася пожежна ситуацію в Україні у весінній період. Про це пишуть на сайті Міністерства екології.

«Ми говоримо про наслідки, запобігання та покарання за вчинення пожеж. Насправді ефективних інструментів покарання дуже мало. Зараз у парламенті знаходиться наш законопроект №8026, який передбачає суттєве підвищення штрафів за подібні порушення. Їх потрібно підсилювати, бо йдеться про загрози для всього живого як для рослин, тварин, так і людини», – нагадав Міністр екології та природних ресурсів України.

Він зазначив, що законопроект було виносено на розгляд парламенту напередодні розгляду мовного законопроекту, проте тоді депутати не встигли його розглянути, але сподівається, що Верховна Рада таки повернеться до його розгляду.

«В останній тиждень перед початком розгляду мовного закону стояв наш урядовий законопроект №8026 про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. На жаль, тоді не дійшли до голосування», – розповів Міністр екології.

Нагадаємо, 8 квітня під час засідання Стратегічного комітету Кабінету Міністрів Остап Семерак звернувся до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо критичної ситуації із підпалами сухостоїв, торішньої трави, а також щодо випадків застосування неякісних пестицидів в аграрному секторі у період весняно-польових робіт.

Прем’єр-міністр підтримав звернення і дав доручення провести засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для подальшої координації та посилення взаємодії органів влади на всіх рівнях у боротьбі зі стихійними пожежами та використанням неякісних пестицидів.

Довідково: на початку 2018 року на розгляд парламенту передано розроблений Мінприроди законопроект № 8026 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо запровадження європейського досвіду про здійснення державного природоохоронного контролю). Він передбачає посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері довкілля. Зокрема, йдеться про суттєве посилення відповідальності за порушення природоохоронного законодавства в сфері водних і земельних ресурсів, а також порушення норм щодо атмосферного повітря.

Крім того, законопроектом передбачено розширення повноважень громадських інспекторів з охорони довкілля. У разі ухвалення законопроекту вони отримають право складати протоколи про адміністративні порушення за жорстоке поводження з тваринами, порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги, знищення або пошкодження зелених насаджень, а також об’єктів озеленення населених пунктів.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ