Скасували «закон Савченко»

Верховна Рада України ухвалила внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення).
Попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день або за правилами, передбаченими у частині першій цієї статті. При призначенні покарань, не зазначених в частині першій цієї статті, суд, враховуючи попереднє ув’язнення, може пом’якшити покарання або повністю звільнити засудженого від його відбування.
Нагадаємо, 26 листопада 2015 р. Рада прийняла закон «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення в строк покарання», більше відомий як «закон Савченко». Згідно з цим законом, у разі вироку до позбавлення волі суд зараховує термін попереднього ув’язнення в строк відбуття покарання з розрахунку «один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі». Раніше Кримінальний кодекс передбачав, що термін, проведений у СІЗО, включається в термін тюремного ув’язнення з розрахунку «день за день».
У правоохоронних органах неодноразово критикують «закон Савченко», оскільки, як стверджують силовики, багато з тих, хто вийшов на волю завдяки цьому законодавчому акту, знову стали на злочинний шлях.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ