Сьогодні – Горіховий Спас

Сьогодні, 29 серпня 2019 року, українці відзначають Горіховий, або Третій, він же Хлібний, Спас. Він замикає двотижневий Успенський піст та є останнім зі Спасів, після Медового та Яблучного.

Це — неперехідне свято, тобто відзначається в одну й ту ж дату з року в рік. У народі його називають Горіховим Спасом, оскільки до цього дня достигали лісові горіхи та їх можна було заготовляти на зиму.

Третій Спас встановлений православною церквою на честь перенесення до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. Звідси й інші назви свята – Полотняний Спас, Спас на полотні, Нерукотворний Спас.

За переказами, Ісус умив обличчя водою та потім витер рушником, на якому відбився його лик. Це рушник з нерукотворним зображенням Спасителя зцілив володаря Едесси від смертельної хвороби, що сприяло поширенню там християнства.

У цей день, як і в будь-яке інше церковне свято, не можна влаштовувати гучні гуляння, сваритися, лихословити, бажати комусь зла, адже воно може до Вас повернутися.

Під заборону на Третій Спас потрапляє й відмова у допомозі нужденним.

Пам’ятайте, що на Горіховий Спас не можна відмовлятись від роботи, оскільки це час збирання врожаю.

Крім того, наші предки вірили, що 29 серпня не можна ходити в ліс без оберега, адже там у цей день можна зустріти нечисту силу.

У давнину говорили: «Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спасом на полотнах», «Спасом на полотні», «Полотняним спасом». У цей день було заведено торгувати полотнами, полотнами.

29 серпня святять нові криниці. У це свято чистять до осені цілющі джерела, п’ють підземну воду, обходять колодязі колами, як би замикаючи теплу пору року.

Також на Хлібний Спас печуть пироги з нового хліба: «Третій Спас хліба припас». З третього Спаса починалася й заготівля лісових горіхів.

У цей день не проходили великі свята, оскільки починалася підготовка до завершення літніх польових робіт до настання дощів.

Ну, й пам’ятайте, що в це свято, як і будь-яке інше церковне, ходять до церкви і моляться, а також святять горіхи, яблука, мед, хліб.

Прикмети:
Якщо у цей день відлітають журавлі, то на Покрову прийдуть морози.
Грозовий і неспокійний серпень називають провісником довгої та теплої осені.
Гарна погода 29 серпня – запасів вистачить на всю зиму, оскільки вона, за прикметами, буде короткою.
Хороший врожай на горіхи у Третій Спас віщує гарний врожай хліба в майбутньому році.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ