Сьогодні – Поливаний понеділок

Поливаний понеділок, також Обливаний понеділок, Великодній понеділок, Уливанка, Волочильний понеділок — другий день Великодніх свят, понеділок після Великодня, називається ще «обливаним понеділком», бо в цей день, за стародавнім звичаєм, хлопці обливають дівчат водою — «очищаються».
У Великодній понеділок, практично по всій території України ще й сьогодні, «хлопці дівчат очищають», тобто обливають холодною водою. Вважалося, коли хлопці хоча б одну дівчину не облили водою, то це для дівчини було б ганьбою. Дівчата приходили додому зовсім мокрі.
Колись в селах хлопці ходили «ватагами» (гуртом) із коновками (дерев’яними відрами), заходили до хати, де була дівчина й просили батьків: «Най ваша Марисі вийде надвір…» Батьки раділи, що їхню хату не обминають поливальники. Є надія на весілля. Значить треба готувати посаг.
В Обливаний понеділок на Сколівщині дівчата відкуплялися від хлопців писанками, щоб ті не обливали водою.
На Поділлі звичай обливати дівчат водою або парфумами у Великодній понеділок зберігся й досі.
На Гуцульщині «дівки того дня дають легіням (парубкам) галунки (крашанка) і писанки. Не дає сама, а ховає за пазуху, а леґінь відбирає від неї, звівши уперед з нею легку боротьбу. Діставши врешті, веде дівку до води, обіллє водою, буває, що й скупає цілу».
Обливати когось або самого себе водою на Великодньому тижні — це стародавні звичай, що пов’язаний з весняним очищенням водою.
Цей звичай існує або донедавна існував і в інших европейських народів. Так, серби у Великодню суботу обливавать водою будинки, в яких живуть, вірячи, що цим вони виганяють «нечисту силу». А в першу п’ятницю після Великодніх свят вони обмиваються «омахом» — водою з-під млинового колеса; при цьому вони ще кладуть у воду великоднє яйце і зілля — «милодух» або взагалі квіти. У Боснії в цей день купаються в джерельній воді.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ