Сьогодні відзначають День бабака

Сьогодні, 2 лютого, відзначають День бабака. Це традиційне свято Канади і США, яке поступово почали відзначити в Україні.
День Бабака – одна з найпопулярніших традицій, що полягає у визначенні тривалості і погідності весни за поведінкою спеціально «призначеного» бабака. Відзначається щороку 2 лютого.
Суть традиції полягає у спостереженні за поведінкою бабака. Якщо він бачить свою тінь, то лізе спати назад до нори – отже, буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не вертається до нори – отже, йде рання весна.
Згідно українських традицій бабак прокидався від зимової сплячки на свято Явдохи (14 березня). Він виходить на світ, свище три рази, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до Благовіщення. І ховрашок, кажуть, перевертається на інший бік. Отож люди виходили в поле, особливо в степовій Україні, щоб почути той посвист.
В Україні зараз «діють» два бабаки-«метеорологи» – слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В.Каразина в с. Гайдари, Харківщина) і галицький Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі).
Попри випадковість прогнозів бабаків-метеорологів, популярність цього свята з кожним роком зростає.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ