«Спекулянти добре заробили»: долар в Україні розвернувся на 180 градусів

Два дні, як позначка долара шокує українців в протилежному напрямку. З початком жовтня він рекордно виріс. У деяких обмінниках уже досягнув позначки більше 26 грн/$, хоча ще в понеділок валюта продавалася по 24,5 грн/$. Як зазвичай, така ситуація підштовхує до зростання попиту. В очікуванні подальшого подорожчання прості українці та бізнесмени скуповують поспіхом валюту, – пише Обозреватель.

Фахівці заспокоюють, кажуть, такий стрибок – це очікувано, адже гривня вже щонайменше чотири роки поспіль починає дешевшати восени. Головна причина – збільшується кількість критичного імпорту. Насамперед ідеться про газ, який активно спалюють із початком опалювального сезону.

«Сильна гривня зменшує прибутковість експортерів або робить її нульовою, що змушує останніх притримувати експорт в очікуванні ослаблення національної валюти. У результаті пропозиція валюти різко впала, а попит залишився незмінним», – вважає керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин.

Водночас економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян називає й інші причини: спекулянти хочуть заробити, а політичні новини не вселяють особливих надій на валюту.

«Думаю, що не тільки фактор попиту і пропозиції на ринку зіграв свою роль, але й політична обстановка (“формула Штайнмаєра”, Трамп-Зеленський, ситуація з МВФ і т. д). Також, вважаю, на цьому різкому подорожчанні спекулянти добре заробили», – зазначає він.

Чи повернеться долар до зниження?

Єгор Киян вважає, що поки рано говорити про закінчення періоду сильної гривні. Мовляв, цілком імовірно, що ситуація ще може змінитися. Водночас аналітик Єгор Комов не настільки оптимістичний. Ще декілька днів тому більшість експертів були упевнені: рекордно дешевий долар ось-ось вразить ринок. Нині ж, після повороту на ринку, експерт розраховує на плавну девальвацію.

«Думаю, спостерігатимемо дуже плавне зниження. До 26-26,5 грн/$, з періодичним виходом до 27 грн/$ – і так до кінця року. Така тенденція повторюється з року в рік. Це не погано і не добре. Сезонні девальвації і ревальвації властиві багатьом ринкам. А в Україні ж, поки ще без сильної економіки й міцних фінансів, складно переламати ці фактори», – підсумував Комов.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ