Сплутала з гливами: на Львівщині врятували життя жінці, яка отруїлася грибами

Мешканка Львівщини потрапила до реанімації через отруєння грибами.

Про це повідомляє Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

«Нас покликали на допомогу бригаді з Олеська. Пацієнтка з’їла отруйних грибів, які вважала за гливи. Назбирала їх неподалік свого дому», – розповідає лікарка з медицини невідкладних станів підрозділу Медицини катастроф станції ЕМД «Буськ» Соломія Лукач.

За її словами, на момент приїзду стан хворої був критичним. Жінка мала всі ознаки отруєння, свідомість її була порушена, хвора не відкликалася на звернення, була оглушена, спостерігалася масивна слинотеча.

Зі слів дочки, такому стану передувало масивне блювання та діарея, різкі болі в животі.

«На лице всі ознаки шоку: децентралізація кровообігу – холодні руки й ноги. При таких станах відбувається спазм периферичних судин і не можливо налагодити внутрішньовенний доступ. Тиск 60 на 20, 40-46 пульс, 60 сатурація.

Щоб поставити катетр й стабілізувати хвору, із фельдшеркою Галиною Бриковською вводим атропін. Нам вдалося взяти ситуацію в свої руки – в пацієнтки зникла слинотеча, вона повернулася до ясної свідомості, нормалізувався пульс.

Також після того було налагоджено внутрішньовенний доступ. Вже в дорозі ми проводили дезінтоксикаційну терапію. Зважаючи на важкий стан хворої, на кисні доставили її у найближчий лікувальний заклад – Буську ЦРЛ, де хвору одразу ж забрали у реанімацію», – розповідає лікарка.

Зараз жінку вже виписали з лікарні. Вчасний дзвінок на 103, фахова допомога медиків – спершу екстренки, а потім стаціонару – дарували її другий шанс на життя.

Медики ще раз наголошують, що при підозрі на отруєння грибами, потрібно в першу чергу промити шлунок. Прийняти сорбенти. Це може бути вугілля, чорне чи біле, атоксіл. Щоб зняти інтоксикацію – рясне пиття, треба наводнювати свій організм.

Найважливіші симптоми отруєння грибами:

активне блювання,
нудота,
різкий біль в животі,
діарея,
запаморочення і втрата свідомості,
підвищення температури тіла.
У важких випадках, як було у пацієнтки, це зниження пульсу, відчуття задишки. А також марення і галюцинації.

Найважливіше при підозрі отруєння грибами якнайшвидше викликати швидку допомогу і повідомити, що сталося.

Також важливо пам’ятати про те, що гриби вбирають в себе велику кількість токсинів. А тому збирати їх треба у лісі, подалі від доріг та підприємств.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ