Сто років українському педагогу Василю Сухомлинському

28 вересня 1918 року народився український педагог, публіцист Василь Сухомлинський.

Він народився в с. Василівці (нині Кіровоградська області) у бідній сім’ї селян. Закінчив школу-семирічку. Згодом навчався у Кременчуцькому медичному технікумі. Однак навчання не завершив, вирішив піти навчатися на робочий факультет. Закінчив його достроково та вступив до педагогічного інституту.

Вже у 17 років він почав вчителювати у заочній школі. Сам Василь Сухомлинський заочно закінчив Полтавський педагогічний інститут у 1938 році. Після завершення навчання став вчителем української мови та літератури.

Був ветераном Другої світової війни, адже у 1941 році пішов на фронт добровольцем. У бойових діях отримав важке поранення. Після війни став директором сільської школи, згодом став завідувачем районного відділу народної освіти. Однак, потім знову повернувся до вчителювання.

У 1948 році він стає директором Павлиської середньої школи. Тут він пропрацював 23 роки і зі звичайної середньої школи створив базу для випробування новаторських методик викладання.

Відстоював у педагогіці мудрість та формування національного й естетичного світогляду. Пропагував у дітей розвиток критичного мислення, філософію та сприйняття світу через красу природи. Був переконаний, що народ не може бути без історичної пам’яті.

Найвідомішими є його книги «Серце віддаю дітям» та «Сто порад учителеві». Василь Сухомлинський був переконаний, що найголовнішим для вчителя має бути любов до дітей.

Василь Сухомлинський помер 2 вересня 1970 року в с. Павли Кіровоградської області.

Ім’ям видатного українського педагога назвали відомчу відзнаку Міністерства освіти і науки України.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ