Страсна середа

Сьогодні християни згадують безкорисливість грішниці, що пролила на Христа миро, та сріблолюбство Юди.

Страсна середа 2021 року випадає на 28 квітня. У цей день згадують євангельську подію, коли Ісуса запросив до себе чоловік на ім’я Симон, якого Спаситель незадовго до того вилікував від прокази. Разом з Христом прийшли і Його учні.

У домі Симона до нього підійшла жінка з посудиною, повною мира — дорогоцінного запашного масла. Розбивши посудину, вона почала помазувати Спасителя миром. Жінка плакала, омивала ноги Христа сльозами і витирала своїм волоссям. За звичаями того часу, помазання пахощами було честю, якої удостоювалися тільки найбільш знатні люди, почесні гості. Ще помазувати пахощами було заведено покійних, це була данина їх пам’яті.

Пахощі коштували дуже дорого, і учні визнали таку витрату нерозумною: цю посудину можна було б продати і роздати гроші бідним. Однак Христос велів їм замовкнути і не бентежити жінку: вона, сама того не знаючи, приготувала його до поховання.

Немає однозначної думки щод отого, хто була ця жінка. В Євангелії від Івана написано, що це була праведна Марія, сестра Лазаря, якого воскресив Христос, в Євангелії від Луки — що це була блудниця, яка розкаялася у своїх гріхах. У євангелістів Марка і Матвія про особу цієї жінки не сказано нічого.

Цього ж дня Юда Іскаріот, будучи людиною жадібною і розважливою, зрозумів, що бути поруч з Христом йому невигідно. Він знав, що старійшини та первосвященики Храму хочуть убити Спасителя, і сам пішов до них. Він запропонував видати їм Вчителя, коли той буде сам, і попросив за це грошей. Йому запропонували 30 срібняків. Це була не дуже велика сума: стільки за законом Мойсея становив штраф за ненавмисно вбитого раба.

У богослужбових текстах безкорисливість жінки-грішниці протиставляється сріблолюбству Юди, що продає Христа первосвященикам.

У середу (як і в понеділок, і вівторок) звершується Літургія передосвячених дарів — остання протягом Великого посту, востаннє читається молитва преподобного Єфрема Сиріна: “Господи і Владико живота мого” з трьома земними поклонами. Земні поклони (крім поклонів перед Плащаницею) більше не здійснюють до самого свята Трійці.

У Велику середу на вечірній службі відбувається таїнство сповіді. Священнослужителі наголошують, що для парафіян вечір середи — це особлива можливість сповідатися більш детально, ніж у звичайні дні, і закликають нею скористатися.

Велика середа – останній день для робіт по господарству. Зазвичай прибирання починають саме в середу, продовжуючи його в четвер.

У цей день у давнину під дах будинку клали хліб, сіль і мило. Вважалося, що насичуючись особливою енергетикою, хліб і сіль служать оберегом для дому та сім’ї на весь майбутній рік, а цим милом милася вся сім’я в Чистий четвер.

У цей день, як і в два перших дні Страсного тижня, необхідно дотримуватися суворого посту. Тільки рослинна і сира їжа без масла. Не можна також цього дня влаштовувати весілля, святкувати дні народження та інші мирські свята.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ