Страви на Святвечір

Святий Вечір – вечеря напередодні Різдва, яка здавна збирала за столом усю родину. За правилами для цієї вечері готували пісні наїдки, оскільки ще триває різдвяний піст. Кількість страв, а їх має бути 12, символізує дванадцять апостолів та кількість місяців у році.
На честь духів пращурів на покуті ставили дідуха, біля якого розміщували кутю і узвар. Для приготування куті завжди брали новий горщик. Цілий день не можна було нічого їсти, лише ввечері, коли зійде перша зірка, всі сідали за стіл.
Кожна із 12 страв – це не лише традиція, а й певний символ українського Різдва.

1. Кутя
Кутя – найголовніша страва на столі, з якою прийнято починати трапезу. Горщик з кутею має нести господиня. Для її приготування брали обмолоту пшеницю та товкли в ступі, щоб зняти зовнішню оболонку, тоненьку плівочку, і не пошкодити саме зерно. Інколи брали для куті ячмінь та рис. Додавали мед, сухофрукти, варення. Зерно символізує достаток і вічне життя, воскресле життя, а мед – символ чистоти та Божого слова. До куті додають мак, який символізує мучеництво, невинно пролиту кров.
Справжню кутю варять із пшениці з медовим сиропом. Вона має бути напіврідкою. Кутю поділяють на пісну і скоромну, а бо ж “голодну” і “багату”. У Різдвяні та Водохресні святвечори їдять пісну (голодну) кутю, яка має найбільше обрядове значення. Кутю після вечері залишають на цілу ніч на столі для душ померлих. Так як кутя символізує єднання з Богом і світом померлих.

2. Узвар
Узвар – напій, який символізує народження, нове життя, а саме – народження Ісуса Христа. Це життя людини, дароване Богом. А вода є символом очищення душі і тіла. З давніх-давен узвар символізував хороше життя, оскільки сухі і свіжі фрукти, які використовують у приготуванні узвару, означали родючість, а мед – солодке життя.

3. Борщ
На Святвечір готується пісний борщ з овочів, заквашується заздалегідь приготованим квасом з буряка. Він має насичений темно-червоний колір. Саме тому різдвяний борщ символізує кров дітей з Вифлиєма, яких Ірод наказав убити.

4. Капусняк
Для приготування капусняку використовують капусту, яка є символом міцності і простоти водночас, єдності навколо однієї основи – Христа Бога.

5. Хліб
Хліб, калач або ж кочарун – це все одне і те ж. Він символізує смерть і воскресіння. Так як зерно кидають в землю, воно начебто «помирає», але дає плоди, тим самим «воскресаючи».

6. Риба
Риба – це знак християн. Три рибини з однією головою або переплетені символізують Святу Трійцю. Так, як риба вільно плаває у воді, так і християни живуть повноцінним життям через купання у свяченій воді. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС (ім’я Ісуса) читається як “риба”. Першими учнями Ісуса Христа були рибалки. Усі віруючі, учні і сам Ісус Христос уподібнювались рибі, бо перебувають у безпеці у воді, а саме у «воді вчення».

7. Горох і квасоля
Горох з квасолею символізують відродження після занепаду, символ Божої весни. Також вони символізують єдність роду, тому що всі за різдвяним столом – як горошинки в одному стручку.

8. Часник
На Святвечір часник кладуть по кутках столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби. Він символізує здоров’я і очищення від гріхів.

9. Голубці
Сама назва «голубці» вказує на символ – голуба, який несе Божу любов, символізує Святого Духа, красу та силу отриману від Бога Творця. А головне – символізує мир.

10. Пампушки
Пампушки символізують святих на небі, які отримали вічне життя повіривши в Ісуса Христа. Символ свята, радості, достатку і щастя яке дарує нам Бог.

11. Каша
Символом продовження роду та єднання людей є каша. Також вона символізує плодючість домашньої худоби, врожайність земель та працьовитість господарів.

12. Вареники
Вареники здавна символізують достаток та ситість. Господь призначив місце людини у Царстві Божому, де вона житиме добре «як вареник в маслі».

Головними стравами Святвечора є кутя та узвар, а інші можуть змінюватись.
Кожна господиня має свої 12 традиційних, обрядових страв.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ