“Сухе око”— проблема, знайома багатьом людям

“Сухе око”— проблема, знайома багатьом людям. Щоденна робота за комп’ютером або щохвилинне поглядання на смартфон, занадто сухе повітря у приміщенні, куріння або перебування в задимлених місцях — часті супутники сучасної людини, які можуть викликати дуже неприємні відчуття в очах.

Про це повідомляє Уляна Супрун.

Тому нерідко можна почути від лікаря такий діагноз — синдром сухого ока (медичною мовою це називається кератокон’юнктивіт).

Проблема “сухого ока” спіткала і вас, якщо ваші очі:
➡ сверблять
➡ болять
➡ почервоніли
➡ чутливі до світла
➡ надмірно сльозяться, що є реакцією організму на сухість очей
➡ відчуття, ніби потрапив сторонній предмет (пил чи пісок)
➡ бачите зображення не так чітко, як зазвичай, відчуваєте втому в очах

Такі симптоми виникають, коли на поверхні ока бракує рідини: сльози або не виділяються у потрібній кількості, або надмірно випаровуються. Це своєю чергою призводить до пошкодження поверхні ока, що й викликає неприємні відчуття.

Зазвичай ці симптоми не означають щось серйозне та зникають, якщо вжити кілька простих заходів. Але буває, що вони є проявом серйозного захворювання (кон’юнктивіт, кератит, стороннє тіло тощо). Тож дуже важливо вчасно виявити причину “сухих очей” та підібрати відповідне лікування.

Як запобігти появі сухих очей?
◾ Найважливіше правило у профілактиці появі проблем із зором, зокрема, сухих очей — це різноманітне та повноцінне харчування, здоровий сон та відпочинок, а також прогулянки на свіжому повітрі.
◾ Покиньте куріння, якщо курите та загалом уникайте сигаретного диму. Тютюновий дим діє як подразник для очей і значно погіршує сухість очей. Куріння пов’язують з підвищенням ризику розвинути синдром сухого ока та загалом порушеннями зору.
◾ Підтримуйте оптимальний рівень вологості в приміщенні. Найзручнішим та найпопулярнішим методом є використання спеціальних пристроїв — зволожувачів. Бажаною відносною вологістю в приміщенні є 40-60%. https://goo.gl/iD1gSf При вищих значеннях може зростати ризик розвитку грибків, при нижчій — страждатимуть ваші очі. Не проводьте багато часу в сухому чи запиленому приміщенні.
◾ Фени, автонагрівачі, вентилятори чи кондиціонери також роблять свій внесок до появи сухості очей. Якщо користуєтеся ними — уникайте, аби повітря з них потрапляло прямо в очі.
◾ Робіть перерви для очей під час тривалих завдань (не рідше ніж щогодини). Якщо ви читаєте або виконуєте інше завдання, яке вимагає зорової концентрації, обов’язково робіть перерви для очей час від часу. Закрийте очі на кілька хвилин, або кілька разів кліпайте, щоб рівномірно зволожувати очі.
◾ Розташуйте екран комп’ютера нижче рівня очей. Якщо він розташований вище, потрібно ширше відкривати очі та напружуватися.
◾ Якщо носите контактні лінзи, виймаєте їх та певний час носіть окуляри.
◾ Носіть сонцезахисні окуляри, особливо, якщо перебуваєте в місцевості з сухим повітрям чи вітром. Є навіть спеціальні захисні екрани, які їх блокують.
◾ Якщо ви відчуєте сухість в очах, використовуйте краплі або гелі для очей, аби їх зволожувати (штучні сльози). Вони безпечні, тому ними можна користуватись і для профілактики.

Синдром сухого ока може спричиняти низку ускладнень, серед яких поява очних інфекцій, запалення, погіршення зору та загалом негативно впливатиме на якість життя та продуктивність. Тож зверніться до лікаря, якщо у цьому дописі ви знайшли кілька фактів, які стосуються вас.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ