Світлий Вівторок

Традиції Великого вівторка – такі самі, як у Понеділка та Середи. Звершується Літургія Напередосвячених Дарів, під час якої вірні отримують Причастя заздалегідь освяченими Святими Дарами.

Ніч на вівторок Ісус Христос провів також у Віфанії, і у вівторок вранці знову прийшов у храм Єрусалимський і багато навчав у храмі і поза храмом (Мф. 24, 1). Первосвященики і старійшини, чуючи притчі Його і розуміючи, що Він про них говорить, намагалися схопити Його і вбити. Але напасти на Нього відкрито не могли, оскільки боялися народу, який шанував Його за пророка (Мф. 21, 46), був у захопленні від вчення Його (Мк. 11, 18), слухав Його з насолодою (Мк. 12, 37).

З Євангельських настанов, виголошених Ісусом Христом у вівторок, Церква обрала для повчання віруючих в цей день притчу про десять дів, як особливо відповідну часу Великої седмиці, в яку найбільше слід молитися.

Притчею про десять дів Церква вселяє повсякчасну готовність до зустрічі небесного Жениха ціломудрістю, милостинею і невідкладним вчиненням інших благих діянь, зображених під ім’ям єлею, приготованого мудрими дівами. “Ціломудрість є високою, – говорить Церква, – але той, що зберігає її нехай не забуває і про інші чесноти, особливо ж про милостиню, якою свіча цнотливості просвічується”. Мудрі діви приклали до дівства многий і багатий єлей милостині, нерозумні ж мали одну ціломудрість, не маючи інших чеснот, а особливо милосердя. У ніч теперішнього життя задрімали всі і заснули. Опівночі пролунав клич: ось жених гряде. Мудрі приготували світильники свої і ввійшли з Нареченим на шлюб і двері зачинилися. Потім приходять і не розумні, які, не маючи у себе готового єлею, ходили купити його в годину пришестя Жениха. Господи, Господи, кличуть вони, відкрий нам, але Він відповідає: Я вас не знаю. Співобразно з притчею про десять дів, що обрана для повчання віруючих у Великий вівторок, Церква і в своїх священних співах в цей день спонукає вірних до виправлення поведінки і ціломудрості, особливо уявою несподіаного пришестя Христового, Який прийде судити живих і мертвих.

У Світлий Вівторок, зазвичай, відвідують родичів, друзів і знайомих. До речі, саме цього дня дівчата могли помститися хлопцям за Поливаний понеділок.

Цього дня селяни провідують озимі посіви. Привітавши ниву з Великоднем, вони сідають на узбіччі, їдять свячене й закопують крашанку – щоб добре земля родила.

Народні прикмети цього дня:
Чується глухий і тривалий грім – буде багато дощів в найближчі тижні.
Дощ у цей день – прикмета того, що буде хороший урожай.
Чайки ввечері низько кричать – влітку буде посуха. Якщо вони співають протяжно, то на наступний день можна очікувати ясної погоди.
Чайки літають низько – чекай посухи.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ