Свято Іванa Купала

7 липня — свято Івана Купала. У календарі слов’ян це одне з найголовніших свят. Воно збігається з Різдвом Івана Хрестителя. Цей день пов’язаний із багатьма традиціями. Напередодні проводяться народні купальські обряди. Дівчата зазвичай збирають трави і квіти, плетуть вінки, прикрашають зеленню будинки, а ввечері молодь розпалює багаття й урочисто спалює опудало. Також на свято Івана Купала молоді люди парами перестрибують через багаття, ворожать і обливають одне одного водою.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
У стародавніх слов’ян відзначалося свято Сонця — Купайла. Вже тоді люди оперізувались квітами, одягали вінки на голову, співали пісні. А старі із сухих паличок розпалювали «живий вогонь». Вони споруджували з трави колесо — символ сонця, і підпалювали його.
Свято Івана Купала прийшло до нас ще з часів язичництва. Але навіть хрещення Русі не змогло викорінити його з життя слов’ян. З переходом на новий стиль літочислення день Івана Купала святкують у ніч на 7 липня. У деяких країнах Європи його відзначають в дні літнього сонцестояння. За старим стилем свято відзначали 24 червня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ