Термін «булінг» в українському законодавстві

02.10.2018 року Верховна Рада України 235 голосами «за» підтримала у першому читанні законопроект №8584 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу».
Цим документом вперше визначено термін «булінг» в українському законодавстві.
Новим законом передбачено відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу. За вчинення таких дій із особливою жорстокістю з відносно неповнолітнього будуть стягувати штраф від 1700 до 3400 грн. Будуть карати і вчителів – за приховування булінгу штрафуватимуть на суму від 850 грн. до 1700 грн. Директори шкіл повинні будуть контролювати, як виконуються заходи по протидії булінгу, розглядати заяви про випадки цькування від учнів та їх батьків.
План заходів по запобіганню булінгу, порядок реагування на його прояви, порядок застосування заходів виховного впливу, профілактика булінгу – це все визначено в законі та буде обов’язковим у закладах освіти. На своїх сайтах школи повинні відкрити доступ до правил поведінки учня у школі. А керівництво навчальних закладів отримає додаткові повноваження для того, щоб ефективно протидіяти булінгу як ганебному явищу.
Цікавим є також і той факт, що у світі така практика не є новою. Ось деякі випадки, як протидіють булінгу на законодавчому рівні в інших країнах.
• США. Усі 50 штатів мають власні антибулінгові закони. Ці закони часто містять дієві механізми захисту школярів від цькування. Діти, які стають жертвами булінгу через свою інвалідність, отримують додатковий захист. Крім того, кожен штат має свій закон, який може негайно зупинити цькування. Наприклад, у штаті Нью-Йорк борються з булінгом шляхом накладення покарання на батьків за поведінку їх дитини. За новим законом про запобігання залякуванням, до батьків може застосовуватися штраф до $250 або арешт до 15 днів, якщо їхня дитина цькує інших малолітніх дітей.
• Канада. В окремих регіонах країни (в Онтаріо, Квебеці, Новій Шотландії, Ньюфаундленді та інших) прийнято антибулінгове законодавство, яке визначає процедуру покарання учнів, що ініціюють булінг. А згідно із Законом 30 Альберти, покаранню підлягають не лише переслідувачі, а й свідки булінгу, які не доповіли про випадок.
• Великобританія. Більшість випадків залякування серед школярів не вважаються правопорушеннями і вирішуються на рівні школи. Але деякі типи знущань є незаконними, про що слід повідомляти поліції. Здебільшого це – залякування з подальшим насильством, шантаж з використанням засобів звязку, цькування на ґрунті ненависті. Суворому покаранню підлягають випадки кібербулінгу, що підпадають під Закон про шкідливі контакти 1988 року.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ