Тисячі українців захворіли на кір

Зростання захворюваності на кір відбувається в цілому по Україні.
В МОЗ кажуть, що головна причина спалаху кору – низький рівень вакцинації.
Всесвітня організація охорони здоров’я попереджала українців про епідемію кору ще в 2016 році.
“Нам сказали у ВООЗ, що у наступному році буде кір, якщо не будемо вакцинувати своїх дітей. А Україна зараз має найнижчий рівень вакцинації у цілому світі, включаючи Африку. Це – велика проблема”, – розповіла в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.
Кір – це гостре вірусне захворювання, яке швидко та легко поширюється. Хворіють на вірус тільки люди, і зараження відбувається лише від людини до людини.
Найчастіше на кір хворіють діти та підлітки, однак захворіти може і дорослий. Вірусом може заразитись той, у кого або немає імунітету до хвороби (вакцинація), або хто не перехворів ним раніше.
Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, при розмові, кашлі чи близькому контакті з хворим. Заразитись можна, навіть перебуваючи в одному приміщенні з хворим.
Симптоми:
Хвороба починається гостро: порушується сон, хворий втрачає апетит та скаржиться на загальну слабкість. Потім додається нежить, сухий кашель та сильно підвищується температура.
У дорослих можуть збільшуватись лімфатичні шийні вузли. Також часто з’являється кон’юктивіт (запалення слизової ока).
Симптоми кору легко сплутати з звичайною застудою. Однак на 3-5 день після появи перших ознак, з’являється червоний висип по всьому тілу. Набрякає обличчя, з’являються сильні головні болі, деколи аж до втрати свідомості.
Висип кору важко сплутати з чимось іншим. Це дрібні червоні цятки та пухирці, які часто зливаються та утворюють великі плями. Спочатку він з’являється на слизовій рота, язику та губах. Потім на шиї, голові та в кінці на тулубі та кінцівках.
Якщо хвороба проходить без ускладнень, то на четвертий день після висипань хворому стає легше. Висипання або зникають зовсім, або починають лущитися. Нормалізується температура, кашель зменшується, з’являється апетит.
Лікування та ускладнення:
Якщо кір проходить без ускладнень, його лікують вдома під наглядом лікаря. Займатись самолікуванням вірусу не можна.
При корі призначають препарати, які допомагають хворому впоратися із симптомами й підтримати імунітет. Це жарознижуючі, препарати для полегшення кашлю, каплі від нежитю.
Висипи не лікують, вони пройдуть самостійно після хвороби. Також їх не рекомендують розчісувати, бо можуть з’явитись рани. Антибіотиками кір лікують лише тоді, коли вірус дає ускладнення.
Лікарі радять під час хвороби вживати побільше рідини, не перевантажувати організм важкою їжею та дотримуватись постільного режиму.
Після кору людина стає дуже ослабленою, ще деякий час може почувати себе втомлено. Кір дуже послаблює імунітет, тому після вірусу ще мінімум два місяці організм залишається надзвичайно чутливими до будь-яких інфекцій.
Тому варто уникати зайвих контактів із хворими, навантажень, стресів та не переохолоджуватись. Також правильно і збалансовано харчуватись.
Кір небезпечний тим, що може привести до набагато складніших захворювань. Найчастіше це захворювання дихальної системи – пневмонія та бронхіт.
Кір впливає і на нервову систему. Дуже рідко може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).
Крім цього у хворого на кір може з’явитися запалення гортані, вух, очей, слизової рота та шкіри. Всі ці ускладнення здебільшого виникають після неправильного або невмілого догляду за хворим. Або у дуже слабких дітей та немовлят. Ускладнення також часто виникають у дорослому віці.
Особливо тяжкі наслідки захворювання може мати для вагітних жінок. Приблизно в третині випадків, особливо в стадії висипання, наступають передчасні пологи. Можливе також внутрішньоутробне зараження дитини.
Профілактика:
Найкраща профілактика – це вакцинація, переконують медики. Прививку роблять дитині у 12 місяців та 6 років. Імунізацію також проводять підліткам, які не перехворіли кором, у віці 15-17 років. Та дорослим до 35 роки.
Препарат, який зараз використовують в Україні, використовують і в інших країнах Європи. Він вважається найефективнішим і найбезпечнішим засобом.
Невакцинованим людям, які контактували із хворим і раніше на кір не хворіли, можуть провести пасивну імунізації. Це коли вводять вакцину протягом перших днів після контакту. Вона може захистити від хвороби або забезпечити більш легкий її перебіг.
Легка форма кору, так само як і важка, робить хворого захищеним від вірусу на все життя. Повторні випадки захворювання трапляються, але дуже рідко.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ