У Львові створили громадський оргкомітет щодо вшанування Року Бандери, ОУН та інших пам’ятних дат визвольної боротьби ХХ ст.

У Львівській обласній раді за участі істориків, учасників російсько-української війни та громадськості відбувся круглий стіл на тему “Яким повинен бути Рік Степана Бандери та ОУН на Львівщині?”

Під час обговорення, учасники круглого столу запропонували ряд заходів для відзначення Року Степана Бандери та ОУН, які передадуть до виконання Львівській обласній раді та державній адміністрації.

Голова Львівської обласної ОУН Василь Петрик запропонував провести до 90-річчя від створення ОУН у Львівському оперному театрі урочисту академію. Також Василь Петрик зазначив, що кілька місяців тому направив звернення до влади області щодо створення оргкомітету із вшанування Року ОУН, однак його і досі не було створено.

Дослідник українського національно-визвольного руху у ХХ ст. Ярослав Сватко наголосив на необхідності видання методичок для шкіл для проведення уроків про Степана Бандеру та ОУН, а також провести наукові конференції та видати їх матеріали.

Доктор історичних наук, прoвідний науковий співробітник Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства Андрій Гречило зазначив, що потрібно створити премії для студентів та молодих науковців, які досліджують ОУН. Також зняти короткометражні тематичні фільми. “У них можна показати найважливіші сторінки з історії ОУН. Їх можна буде опублікувати у Фейсбуці для широкого загалу”, – зазначив Андрій Гречило.

Історик Олег Стецишин розповів, що потрібно встановити пам’ятні знаки на місцях злочинів польського окупаційного режиму проти українців. Тим самим проводити контрпропаганду до польського трактування історії, що це українці вчиняли “геноцид”. Також Олег Стецишин акцентував увагу на необхідності ремонту доріг, які ведуть до музеїв національно-визвольної боротьби.

Директор Музею визвольної боротьби Тарас Кузь запропонував включити у перелік заходів ремонт музею Євгена Коновальця у Зашкові.

Старший науковий співробітник відділу Визвольної боротьби України Львівського історичного музею Орест Круковський подав ідею проводити у населених пунктах області вечори пам’яті про членів ОУН.

Кандидат історичних наук Надія Халак запропонувала створити інтерактивну карту, де були б висвітлені важливі сторінки історії українського національно-визвольного руху у ХХ ст., зокрема події на Волині. Порушено було і питання оцифрування книг про визвольну боротьбу.

Голова Львівської обласної організації “Студентська Свобода” Михайло Пенцак висловив готовність організувати для істориків лекції та покази їхніх виставок у навчальних закладах про ОУН та Степана Бандеру.

Головний командир Всеукраїнської організації “Тризуб” ім. Степана Бандери Віктор Сердулець запропонував перевидати праці Степана Бандери.

Голова Львівського обласного осередку “Правий сектор” Тарас Бобанич (“Хаммер”) закликав передбачити організацію патріотичних заходів для молоді. Також порушив питання збереження Галереї українського військового однострою на Площі ринок у Львові, який, за словами активіста, міські чиновники планують ліквідувати.

Президент Благодійного фонду “Літопис УПА” Микола Посівнич закликав присутніх проводити ідеологічні вишколи для молодого покоління.

Заступник голови громадської ради при Львівській ОДА Михайло Яворський запропонував організувати всеукраїнський форум про Євгена Коновальця, а також літні табори на яких відновлювали б могили діячів ОУН. Порушено було і питання належного проведення патріотичного фестивалю у с. Зашків, де народився Голова проводу ОУН.

За підсумками круглого столу, його учасники прийняли рішення створити на його базі Громадський оргкомітет щодо вшанування Року Степана Бандери, ОУН та інших пам’ятних дат української національно-визвольної боротьби ХХ ст.

Зазначимо, що на останній сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення проголосити 2019-й рік на території Львівщини Роком Степана Бандери та Роком ОУН.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ