У Нацполіції скаржаться на зміни до КПК щодо поховання померлих

Через дію нового Кримінального процесуального кодексу зі змінами суди катастрофічно не встигають видавати дозволи на поховання померлих.
Про це повідомляє прес-служба Національної поліції.
За її інформацією, аналіз діяльності слідчих підрозділів свідчить, що впродовж 10 днів в Україні суди розглянули лише близько 60% клопотань про проведення експертиз, направили слідчі Нацполіції.
«У нас за ці 10 днів зафіксовано 7782 факти смерті громадян. Слідчими розглянуто 5849 фактів. Тобто, це не є проблематикою. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 1 949 фактів. І саме тут маємо певні складнощі», – підкреслює заступник голови Нацполіції – начальник Головного слідчого управління Віталій Невгад.
За його словами, протягом доби від судів отримано 794 дозволи на видачу тіл для захоронення (41% загальної кількості наданих клопотань), протягом двох діб – 753 (39%), на третю добу – 259 дозволів (13%). Крім того, фіксують терміни більше ніж 4 доби – це понад 120 дозволів (або 6,5% поданих клопотань).
«Це перший момент, коли кількість клопотань у судах з кожним днем буде зростати. Друге – можливість направлення подань в суди у вечірній час або у вихідні дні. Це теж поки у деяких регіонах є проблемою», – зазначає Невгад.
Він повідомив, що в його управлінні вже створено робочу групу для аналізу роботи слідчих підрозділів з моменту початку дії зміненого КПК (з 15 березня).
Нагадаємо, Верховна Рада України відклала на невизначений термін розгляд законопроекту, що скасовує скандальну поправку нардепа Андрія Лозового в Кримінальному процесуальному кодексі.
Начальник департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Ірина Микичак назвала катастрофою нові правила поховання.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ