Україна на межі хімічної катастрофи

Спеціальний доповідач ООН з питання про небезпечні речовини попередив, що на сході України є великий ризик витоку хімікатів, що загрожує катастрофічними наслідками для здоров’я місцевого населення і довкілля.
Баскут Тунджак, один з спецдоповідача Ради ООН з прав людини, нагадав, що на Донбасі розміщені великі хімічні та промислові заводи. Збройні зіткнення відбуваються в містах, в безпосередній близькості від цих промислових підприємств.
Наприклад, 24 лютого було обстріляно будівлю, в якому зберігалося сім тонн хлору. На щастя, контейнери з газом не постраждали, але в разі пошкодження тільки одного з них могли загинути всі, хто був в радіусі 200 метрів. А якби збиток був більше, то довелося б протягом доби евакуювати всіх мешканців на відстані до 7,4 км.
Експерт ООН закликав сторони конфлікту звертати увагу на цивільний характер об’єктів інфраструктури і систем подачі води. Він заявив, що прилеглі до цієї інфраструктури території необхідно «демілітаризувати».
Спеціальний доповідач рекомендував забезпечити працівників служб водопостачання, в тому числі в районах, які непідконтрольні уряду, відповідною екіпіровкою та обладнанням на випадок пошкодження складів з хлором. Тоді ці фахівці зможуть не тільки вижити, а й вжити заходів, спрямованих на порятунок місцевих жителів.
В управлінні ООН по координації гуманітарних питань вже попереджали про можливість хімічного зараження на сході України.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ