Українці підчепили вірус Коксакі у Туреччині: в МЗС зробили заяву

Інкубаційний період цього вірусу становить від 2 до 10 днів. Перші ознаки вірусу Коксакі нагадують застуду чи грип: погіршення загального самопочуття, ломота в м’язах та різке підвищення температури до 39-40 градусів.
Далі на тілі з’являються маленькі бульбашки з рідиною. Найчастіше їх можна помітити у роті, на долонях та ступнях ніг. Також ці пухирці можуть з’являтись на передпліччі та на статевих органах. Вони не сверблять, але викликають больові відчуття.
Також Коксакі впливає на кишково-шлунковий тракт – у людини починається сильна діарея (до 5-10 разів на день) та блювання.
Вірус Коксакі може дати і ускладнення. Іноді він може призвести до запалення центральної нервової системи, вірусного менінгіту, паралічу, перикардиту (запалення зовнішньої оболонки серця та навколосерцевої сумки), міокардит (захворювання серцевого м’язу), а також розвитку діабету І ступеня.
Небезпека цього вірусу полягає ще й у тому, що вірус дуже швидко поширюється. Найчастіше ним заражаються діти, однак його можуть підчепити і дорослі. Вірус може бути у забрудненій питній воді, у стічних водах, а також в людських екскрементах та слині. Тобто він може передаватись повітряно-крапельним шляхом.
Вірус проходить протягом двох тижнів. Його реально вилікувати і в домашніх умовах. Однак, дуже небезпечними є його симптоми, зокрема висока температура та діарея, та можливі ускладнення. Тож медики наполегливо радять при перших симптомах звернутись до лікаря.
Наразі немає вакцини від вірусу Коксакі, тож його профілактика полягає у стандартних правилах гігієни, наприклад, ретельне миття рук після туалету та перед їжею, якщо ви знаєте про небезпеку, то краще не контактувати із забрудненою водою та інфікованими людьми.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ