Українців «убивають» синтетичним оцтом

З року в рік в Україні відбувається своєрідний кулінарний злочин проти споживачів. Маємо на увазі масове споживання так званого столового оцту, який, по суті, є штучним синтетичним продуктом. Фактично у всьому світі його заборонено використовувати як харчовий продукт, але не в Україні. 99% ринку оцту в Україні заповнено саме таким синтетичним розчином.
Медики та кулінари впевнено стверджують, що синтетичний білий оцет згубно впливає на здоров’я людини, тому його не бажано використовувати в кулінарії. Такий продукт краще застосовувати в побутових цілях лише як технічний розчин для дезінфекції та засіб для очищення.
Але в Україні синтетичному оцту (його ще називають столовим) віддає перевагу більшість господинь, застосовуючи для підкислення страв і соусів, при консервуванні, для розпушення тіста. А ще за допомогою цього оцту відновлюють колір тканин і видаляють погані запахи з посуду.
Проте такий оцет – продукт хімічного синтезу природного газу або сублімації деревини. Синтетичний оцет уперше синтезував німецький хімік Гофман ще 1898 року, з того часу технологія його виготовлення зазнала багатьох змін, проте суть – штучність – залишилася незмінною.
Дуже небезпечну отруту, суто технічну кислоту, виготовлену з нехарчової сировини (за умов нагрівання й сухої перегонки стружки лісових дерев і технологічної переробки нафти та природного газу), назвали оцтовою есенцією. Ця диявольська суміш (концентрація 70% і більше) не тільки може спричинити смерть, але під час необачного вживання миттєво викликає дуже болючі та глибокі опіки, руйнує тканини організму (білок). Проте радянські хіміки цей отруйний розчин назвали харчовою оцтовою есенцією. Цей технічний за вмістом «коктейль» отруйних кислот під назвою оцет «Столовий» у СРСР і тепер уже в незалежній Україні вживають замість харчового оцту. Розчин на смак, як кажуть фахівці, є дуже «брудний» і «важкий». І це не дивно, адже в цій отруйній рідині є майже вся таблиця Менделєєва: сульфати, нітрати, хлориди, мідь, залізо та дуже небезпечні для здоров’я важкі метали. Є тут і миш’як – стовідсоткова повільна отрута. І все це розчинено звичайною водою з крана. От і вийшов «вибуховий коктейль» із хімічних сполук та важких солей. Тому в країнах Європи та США, навіть у сусідній Білорусі, використання «синтетичної» оцтової кислоти для харчових потреб заборонено. Допускають використання штучної оцтової кислоти лише як засіб для дезінфекції та чищення.
Ще одну небезпеку становить і той факт, що шкідливий для здоров’я споживача так званий «пластиковий» оцет «Столовий» розливають у нехарчову поліетиленову тару. З неї шкідливі речовини потрапляють у вкрай агресивну рідину, а згодом – у наші шлунки, поступово отруюють організм людини. Ще одна проблема виникає і з примітивністю процесу виготовлення «пластикового» оцту. З однієї каністри концентрату шляхом розчинення водопровідною водою можна виготовити велику кількість так званого «Столового» оцту. Тобто була концентрація розчину з нехарчової сировини 70-80% – стала не більше ніж 9%. Тому й собівартість підробки у 8-10 разів нижча за натуральний оцет. Бо оцет зі справжньої харчової сировини не може коштувати дешево. Тож виникають різні злочинні схеми. Шахраї мають надприбутки, а чесні виробники, сумлінні платники податків, часто лише зазнають збитків.
Яблучний оцет – ефективні та недорогі ліки від багатьох хвороб.
Натуральний оцет – результат бродіння спиртовмісної сировини за допомогою оцтовокислих бактерій. Його отримують з виноградного вина, яблучного сидру, пивного сусла, що вибродили з фруктових та ягідних соків. Тому натуральний оцет містить не тільки оцтову кислоту, а й інші фруктові кислоти, такі як яблучна, лимонна, молочна, а також аскорбінову, альдегіди, пектини, складні ефіри та інші органічні сполуки.
Такий оцет не лише в салати корисно додавати: його яблучний різновид можна використовувати для лікування. Цілющі властивості меду широко відомі, а поєднання його з яблучним оцтом дає доволі несподіваний, майже фантастичний ефект. Тому він входить у першу десятку найпопулярніших напоїв у світі для очищення організму від шлаків, токсинів, також при зайвій вазі. Цей засіб чудово поліпшує роботу шлунка і всього травного тракту, стан шкіри.
Яблучний оцет містить: пектини, корисні яблучну, молочну, лимонну кислоту, мідь, калій, залізо, фтор, натрій, вітаміни А, С, Е, В1, В2, В6. Між іншим, калій добре впливає на роботу нервової системи. Цей натуральний оцет, виготовлений на «Львівському лікеро-горілчаному заводі», є антисептиком, допомагає розщеплювати жири, нормалізує венозний кровообіг, стимулює травлення. Його застосовують при болях у горлі, для зняття високої температури (розчином оцту протирають тіло, обличчя).

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ