Українській гривні сьогодні виповнюється 21 рік

Сьогодні українській національній валюті – гривні, виповнюється 21 рік. У цей день у 1996 році Президентом України було видано Указ “Про грошову реформу в Україні”. Цим документом із 2 вересня 1996 року в обіг введено національну валюту України, якою є гривня.
За інформацією прес-служби Національного банку України, намір запровадити власну грошову одиницю було проголошено ще в ухваленій Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року Декларації про державний суверенітет України та Законі УРСР “Про економічну самостійність Української РСР”, прийнятому 3 серпня 1990 року.
Після схвалення Верховною Радою Української РСР 10 грудня 1991 року Акта проголошення незалежності України Президія Верховної Ради України прийняла Постанову “Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України”, а 2 березня 1992 року – Постанову “Про розмінну монету України”. Цими документами було визначено, що грошовою одиницею України є гривня, а її сотою частиною – копійка.
Вже з 10 січня 1992 року було вирішено запровадити купони багаторазового використання, які прийняли на себе інфляційний удар.
Згодом, у листопаді 1992 року функціонування рубля в грошовому обігу на території України було повністю припинено, і єдиним засобом платежу став український карбованець, представником якого в готівковому обігу виступив купон Національного банку України.
Отже, з виходом із рублевої зони Україна заклала організаційно-правові основи для створення національної грошової одиниці.
А вже 25 серпня 1996 року Президентом України було видано Указ “Про грошову реформу в Україні . Цим документом із 2 вересня 1996 року в обіг введено національну валюту України, якою є гривня та її сота частина копійка. Документом також предбачалося випустити в обіг банкноти вартістю 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень та розмінну монету номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 25 і 50 копійок і припинити емісію українських карбованців.
Обмін українських карбованців на гривню (банкноти і розмінні монети) почали здійснювати від 2 вересня 1996 року за курсом 100 000 українських карбованців на 1 гривню. У цей період паралельно у готівковому обігу України функціонували гривня та український карбованець. Водночас український карбованець поступово вилучався з обігу
Тоді вперше грошова реформа була такою, що не мала конфіскаційний характер.
Станом на 2 вересня 1996 року Національний банк України випустив в обіг 338,1 трлн. крб. Під час проведення реформи банківською системою було вилучено 97% емітованих до реформи карбованців (327,9 трлн крб.). У цей період Національний банк України ввів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд грн.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ