Україна стала членом ЮНЕСКО

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО або UNESCO) є міжнародною організацією, спеціалізованою установою Організації Об’єднаних Націй, у співпраці членів-держав у галузі освіти, науки, культури, сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охорони пам’яток культури тощо. На початок 2013 року кількість країн-учасниць становило 195 держав.

Україна стала її членом 12 травня 1954 року.

На честь ЮНЕСКО названо астероїд 274300 ЮНЕСКО, відкритий в Андрушівський астрономічній обсерваторії України.

Статут ЮНЕСКО був підписаний 16 листопада 1945 року. Тоді ж була створена підготовча комісія. Статут був підписаний представниками 37 держав з 44, присутніх на зустрічі і вступив в силу після того, як був ратифікований 20 державами. 4 листопада 1946 року в Парижі відбулася перша сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО, в якій взяли участь представники 30 держав.

На сьогодні список місць всесвітньої спадщини ЮНЕСКО представляє вже готовий путівник по світу. Найсуворіші критерії, за якими пам’ятки планети потрапляють в цей список – гарантія того, що в будь-якому з цих місць варто побувати. Звичайно далеко не кожна пам’ятка відома основній масі туристів і не тільки, наприклад, за підсумками порівняння запасів найчистішої води на планеті, що проводилося під егідою ЮНЕСКО в 122 країнах світу – Фінляндія є провідною державою в цьому питанні.

За статистикою ЮНЕСКО, письменник Жюль Верн – самий «перекладений» автор в світі. Його книги були надруковані на 148 мовах. Культурних пам’яток ЮНЕСКО понад 760.

ЮНЕСКО як спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй сприяє зміцненню миру, подолання бідності, сталому розвитку і міжкультурному діалогу за допомогою освіти, науки, культури, комунікації та інформації.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ