Україна відкрила новий фронт у війні

Нічна атака військово-морського безпілотника на російський танкер у Чорному морі сигналізує про потенційний новий фронт у війні з Україною, при цьому Київ надає найрішучіший на сьогодні сигнал про те, що він готовий атакувати надзвичайно важливі поставки нафти та палива для Москви. Про це пише Politico.

Боротьба за панування в Чорному морі швидко розгортається, що має величезні наслідки для глобальної енергетичної та продовольчої безпеки. Атка на танкер біля Криму сталася лише через день після того, як інший український морський безпілотник вдарив по російській військово-морській базі поблизу порту Новоросійськ, сильно пошкодивши військовий корабель.

Федеральне агентство морського та річкового транспорту Росії повідомило, що було пошкоджено нафтовий і хімічний танкер SIG — судно, власник якого, петербурзька компанія Transpetrochart, потрапив під санкції США в 2019 році за постачання авіапалива для російських військ у Сирії.

Напруженість у Чорному морі зростає після того, як минулого місяця Росія оголосила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи за посередництва ООН і почала атакувати українські порти на узбережжі Чорного моря та на річці Дунай ракетами, знищивши десятки тисяч тонн українського зерно.

У липні українські чиновники виступили із заявою про те, що російські судна більше не будуть у безпеці в Чорному морі. У заяві Міноборони Києва йдеться, що з опівночі п’ятниці такі судна «можуть розглядатися Україною як такі, що перевозять військові вантажі з усіма відповідними ризиками».

У суботу Київ оголосив про «зону військового ризику» навколо російських портів на Чорному морі, зокрема вказавши на порти Новоросійськ, Анапа, Геленджик, Туапсе, Сочі та Тамань.

Води поблизу окупованого Росією Криму та Керченської протоки є територіальними водами України відповідно до міжнародного морського права.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ