Ультрафіолет і зір. Як захистити очі?

Очі, як і шкіра, є органом, на який ультрафіолетові промені чинять шкідливий вплив. Саме тому носіння сонцезахисних окулярів – далеко не данина моді, а необхідний аксесуар. Яскраве палюче сонце здатне спричинити синдром сухого ока, осушуючи рогівку, а також завдати шкоди кришталику й сітківці.

Вплив сонця на зір
Ультрафіолетове (УФ) випромінювання – одна з форм оптичного випромінювання, промені якого знаходяться в невидимому для людського ока діапазоні (між видимим світлом і рентгенівським випромінюванням). Незважаючи на те, що природним джерелом УФ-променів є сонце, ультрафіолет випромінюється в будь-яку погоду і будь-яку пору доби. Очі піддаються впливу ультрафіолетових променів завжди: зовсім не обов’язково, закинувши голову, пильно дивитися в небо. Приблизно 50% від загальної дози УФ-опромінення, яку щодня отримує людина, припадає на відбите або розсіяне світло – відблиски від піску, води й снігу. Інтенсивність відблисків буває навіть вище, ніж інтенсивність прямих сонячних променів. У похмуру погоду сила УФ-випромінювання знижується, але не набагато.

Багато хто не розуміє, як взаємопов’язані ультрафіолет і зір. Коли очі поглинають світло, всередині відбувається нагрівання або хімічна реакція. Тривала дія сонячних променів на очі може привести до таких захворювань, як фотокератит, катаракта, пінгвекула, птерігіум і макулодистрофія. А вроджені родимі плями, які нерідко зустрічаються на очному дні, під впливом ультрафіолету перероджуються в злоякісну меланому. Тому ультрафіолет – безперечно, несприятливий для очей фактор.

Вплив сонця на очі не можна недооцінювати. Надлишок ультрафіолету швидко руйнує слізну плівку, що захищає очі. Зменшення кількості слізної рідини, а також порушення її складу провокують почуття «сухості» очей, спричиняють почервоніння, відчуття печіння, різі та болю. Ігнорування дискомфортних симптомів виливається в кератокон’юктівіт, або синдром сухого ока, і призводить до зниження гостроти зору. Запущені ситуації вкрай небезпечні своїми ускладненнями, аж до втрати зору.

Ультрафіолетове випромінювання і захист від нього.
Оскільки сам ультрафіолет присутній скрізь і постійно, то й берегти очі від нього необхідно завжди. Офтальмологи отримують скарги на сухість і неприємні відчуття в очах від пацієнтів впродовж усього року, а не тільки в сезон літніх відпусток. Яким же має бути правильний захист очей від сонця?

Намагайтеся знаходитися в тіні. У період між 10 і 14 годинами, коли рівень УФ-випромінювання є найвищим, бажано менше перебувати на вулиці.
Носіть головні убори. Широкі поля капелюха здатні істотно знизити потік світла, що потрапляє в очі.
Зверніть увагу на харчування. Очі мають природний захист від зовнішніх подразників, але за умови їхнього регулярного «підживлення» корисними речовинами. Включіть в раціон чорницю, шпинат і гарбуз, багаті на лютеїн, а також моркву і помаранчеві фрукти, які містять корисний для зору бета-каротин.
Обов’язково придбайте і не забувайте носити сонцезахисні окуляри. Зверніть особливу увагу на якість і колір лінз – чорні або темно-сірі лінзи з маркуванням UV 400 дають майже 100% захист від ультрафіолету. Велике значення має оправа, яка повинна бути легкою, щільно прилягати до обличчя і добре сидіти на переніссі. У будь-якому випадку, купувати окуляри слід в спеціалізованих магазинах оптики.
Якщо окуляри – не ваш варіант, віддайте перевагу контактним лінзам з УФ-фільтром (на упаковці завжди буде спеціальне маркування). Хороші лінзи, індивідуально підібрані офтальмологом, блокують до 99% шкідливого УФ-випромінювання.
Рекомендується профілактичне зволоження очей офтальмологічними краплями штучної сльози. Наприклад, краплі на основі гіалуронової кислоти Хіло Комод допоможуть ефективно відновити сльозову плівку, захистять рогівку від пересихання і миттєво знімуть подразнення очей. Їх також можна застосовувати для лікування сухості очей.

Ультрафіолет і очі контактують значно частіше, ніж може здаватися. Користуйтеся нашими рекомендаціями, не заощаджуйте на якісному захисті очей від УФ-променів і не залишайте без уваги дискомофорт в очах, негайно звернувшись до лікаря – і ви на довгі роки збережете зір і здоров’я очей.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ