Урізали незаконні субсидії та виплати

Органи соціального захисту населення зайво виплатили державної допомоги на понад 161 мільйон гривень.
За даними відомства, фахівці Державної аудиторської служби України завершили контрольні заходи у 210 органах соціального захисту населення щодо законності призначення, нарахування та виплати усіх видів соціальної допомоги, пільг, субсидій та інших виплат, які здійснювалися бюджетним коштом протягом 2014 – 2016 років. Зокрема, це й щомісячна адресна допомога особам, переміщеним з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, для покриття витрат на проживання.
За результатами ревізій виявлено порушень фінансової дисципліни на загальну суму 325 млн грн, з них порушень, що завдали державі збитків, на суму 161,6 млн грн. Контролем охоплено третину усіх органів соціального захисту населення країни.
Під час цих ревізій у 200 установах досліджено факти ймовірних порушень, що надало Міністерство фінансів України за результатами верифікації. Так, опрацьовано понад 239 тис. записів, наданих Мінфіном, з виплати державних допомог 100,4 тис. особам. Інформацію перевірено щодо 94,9 тис. осіб. Із загальної кількості перевірених осіб підтверджено інформацію Мінфіну про порушення під час надання та виплати усіх видів соціальної допомоги, пільг, субсидій та інших виплат щодо 7,8 тис. осіб (8,2 % від перевірених).
Коштами державного та місцевих бюджетів зайво сплачено державних виплат 18,4 тис. особам на загальну суму 88 млн грн, зокрема в результаті опрацювання відомостей Мінфіну – 47,6 млн грн (54 % від загальної суми встановлених таких порушень).
Серед них більш як 8 тис. особам, переміщеним з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, зайво призначено та виплачено загалом майже 62 млн грн щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання.
Окрім того, 5,4 тис. особам органи соціального захисту населення безпідставно виплатили субсидій на загальну суму 11,5 млн грн.
Ще 408 сімей зайво отримали державної допомоги на понад 10 млн грн як малозабезпечені сім’ї, а 1,2 тис. осіб безпідставно отримали 2,2 млн грн компенсаційних виплат як непрацюючі працездатні особи, що доглядають за інвалідом I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку. Понад 3 тис. особам зайво призначено інші виплати на загальну суму 2,4 млн грн.
Також державний та місцеві бюджети зазнали збитків загалом на 59,6 млн грн через те, що органи соціального захисту населення не вжили відповідних заходів щодо повернення надавачами комунальних послуг невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), послуг газо- та електропостачання для індивідуального опалення.
Через недостатній контроль із боку органів соціального захисту населення за використанням коштів, виділених з держбюджету на компенсацію підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, з порушенням законодавства використано 13,7 млн грн.
Завдяки заходам, які вжили аудитори, за результатами ревізій забезпечено усунення фінансових порушень на загальну суму 235,5 млн грн (72,5 % від установлених), зокрема втрат фінансових і матеріальних ресурсів – на загальну суму 72 млн грн (44,5 % від виявлених таких порушень).
Матеріали 153 контрольних заходів передано до правоохоронних органів, за результатами розгляду яких розпочато 58 кримінальних проваджень. Про результати 164 ревізій поінформовано правоохоронні органи.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ