В Україні нашестя фальшивих доларів

В Україні з’явились підроблені долари високої якості, які не завжди можуть розпізнати навіть спеціальні апарати.
Керівництво Нацбанку розіслало банкам відповідну телеграму, у якій описані прийоми, до яких вдалися фальшивомонетники цього разу.
Йдеться про те, що ділки, мабуть, маючи спеціальну апаратуру, змогли надрукувати на банкнотах серії 2006А мікротексти, зімітувати водяні знаки і спеціальні волокна, які є на справжніх купюрах. Крім того, фальшивомонетники примудрилися підробити один з найскладніших елементів захисту банкнот – вони домоглися того, що цифри на купюрі можуть змінювати відтінок в залежності від кута огляду. Правда, на справжній банкноті цифри змінюють відтінок з зеленого на темно-фіолетовий, а на підробленій – на темно-зелений. Тепер банкам рекомендовано налаштувати детектори так, щоб вони змогли виявляти більш якісні підробки. Крім того, банкірам рекомендовано провести роз’яснювальну роботу серед касирів.
Те, що в Україні актуальна проблема підроблених грошей, підтверджує і статистика Генпрокуратури. За даними цього відомства, збільшилася кількість фактів, коли організовані угруповання підробляли гроші та інші цінні папери. За статистикою ГПУ, за 9 місяців нинішнього року силовики зареєстрували 21 факт підробок саме угрупованнями (хоча за весь минулий рік таких випадків було всього 2). Підозри в цьому році оголошені 78 фігурантам, частина з них вже була спіймана на таких злочинах раніше. Але в цілому фактів підробок грошей і інших цінних паперів, наприклад, акцизних марок для алкоголю в масштабах країни виявлено менше, ніж за такий же період минулого року – 822 проти торішніх 1023.
«Що стосується підробок валюти, то найпопулярніша купюра у фальшивомонетників – це банкнота номіналом в 100 доларів», – розповіли у прес-службі Нацбанку.
З українських купюр, за словами банкірів, ділки воліють підробляти великий номінал – 200 і 500 грн.
В Україні щорічно виносять понад 100 вироків тим, хто збуває підроблені гроші. Втім, не завжди мова йде про фальшивомонетників. Часто підроблені купюри продають люди, які самі стали жертвою обману, – отримали за свій товар чи послуги підроблені гроші, але не захотіли опинитися в збитку, і вирішили від них позбутися.
«Якщо вам, наприклад, при обміні валюти видали підробку – викликайте поліцію, – каже адвокат Іван Ліберман. – У присутності копів ви зможете зажадати при обміні отримання справжніх грошей і заодно вбережете себе від кримінального переслідування».

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ