В Україні хочуть обмежити вміст трансжирів у харчових продуктах

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило для обговорення проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який передбачає обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах.
Майже повна заборона використання трансжирів у харчових продуктах, як захід, спрямований знизити споживання – це не український винахід. Аналогічні обмеження ввели Австрія, Угорщина, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Латвія.
Ухвалення запропонованих змін знизить споживання трансжирів людьми усіх вікових груп. Ці обмеження сприятимуть покращенню поживної цінності харчових продуктів, зокрема за рахунок збільшення частки здоровіших жирів (наприклад, мононенасичених або поліненасичених жирів).
Прийняття законопроекту дозволить значно знизити смертність внаслідок серцево-судинних захворювань, що може бути частково пов’язано із зменшенням споживання трансжирів із харчовими продуктами.
Довідка
Споживання трансжирних кислот підвищує ризик розвитку цілої низки порушень здоров’я у людини. Передусім – серцево-судинні захворювання і деякі форми раку. Трансжири найчастіше зустрічаються у технологічно оброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії.
Щоб уникнути вживання трансжирів дієтологи радять уважно читати склад продуктів. Найчастіше їх містять кондитерські вироби, випічка, снеки, напівфабрикати, продукти глибокої заморозки, маргарин. Варто уникати технологічно оброблених продуктів, які містять гідрогенізований рослинний жир, кулінарний та кондитерський жир, маргарин. Не замовляти у закладах громадського харчування смажених на олії страв.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ