В Україні заборонили азбест

В Україні заборонили виробництво та використання усіх видів азбесту. Відповідне рішення ухвалило Міністерство охорони здоров’я України.
Мета прийняття наказу – захист здоров’я працюючих та населення через зниження рівня захворюваності та смертності від хвороб, викликаних впливом азбестовмісного пилу.
За даними ВООЗ у всьому світі в даний час приблизно 100 тис. осіб вмирає щорічно від хвороб, викликаних дією азбесту.
Азбест є найбільш небезпечною категорією сполук зі списку речовин-канцерогенів, для яких існують достовірні відомості про їх шкідливість для людини. Також азбест спричиняє професійні захворювання на рак гортані, бронхів і легенів, на рак яєчника, а також на злоякісну мезотеліому плеври, очеревини, перикарда. У працівників видобувних та переробних підприємств цієї галузі, вірогідність виникнення пухлин у декілька разів більше, ніж у переважної більшості населення. Тому, з кінця XX століття у світі було розпочато процес заміни азбесту на безпечніші матеріали, а використання цієї речовини підлягають найжорсткішим обмеженням.
Основними споживачами азбесту в Україні є азбестоцементна та азбестотехнічна галузі. В Україні існує 7 підприємств, які виготовляють вироби з використанням хризотилового азбесту. На зазначених підприємствах працює близько 4 тис. осіб. В Україні є виробники, які вже налагодили виробництво шиферу без застосування азбесту.
azbest

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ