В Україні оновлять державні будівельні норми

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема пропонує ввести межі мінімальної та максимальної щільності населення в забудові.
Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у «Facebook», відповідні зміни містить новий проект ДБН Б.2.2-Х:201Х «Планування і забудова територій».
«Зараз діючими нормами визначена максимальна щільність населення – 450 люд./га, при цьому обмеження її підвищення немає. Тобто вона може збільшуватися при наявності відповідного обґрунтування, і хто як хоче, так і обґрунтовує таку необхідність. У результаті – в деяких районах великих міст бачимо суцільну забудову щільністю 1000-2000 люд./га та повну відсутність благоустрою і соцінфраструктури. Щоб унеможливити в майбутньому такі ситуації та забезпечити людям комфортні житлові умови, у новому ДБН будуть встановлені конкретні обмеження можливості підвищення щільності – допускається її збільшення максимально до 20% (це до 540 люд./га) за 2-х обов’язкових умов», – сказав він.
Такими обов’язковими умовами є, по-перше, розміщення на території мікрорайону підземних і/або багатоповерхових гаражів з автостоянками та велосипедними стоянками, по-друге, наявність вбудовано-прибудованих закладів дошкільної освіти та об’єктів повсякденного та періодичного обслуговування, створення відкритих терас у житлових і громадських будинках.
Зазначено, що для можливості підвищення щільності населення в забудові ці умови мають бути виконані одночасно. Оновлений ДБН «Планування і забудова територій» уже затверджено й буде опубліковано найближчим часом.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ