В Україні пропонують затвердити нову методику оцінки землі

Кабінет Міністрів України пропонує затвердити нову уніфіковану методику нормативної грошової оцінки (надалі – НГО) земельних ділянок – повідомили в департаменті агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.

Про це повідомляє Гал-інфо.

Про це йдеться у проєкті постанови Кабміну, який розміщено на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України .

Так, проєктом постанови передбачено затвердити нову уніфіковану методику НГО земельних ділянок. В той же час, затверджена до набрання чинності новою методикою технічна документація з НГО земель або земельних ділянок зберігатиме чинність до початку застосування рішення відповідного органу місцевого самоврядування про затвердження нової технічної документації з НГО земельних ділянок.

«Уніфікований підхід передбачає визначення НГО земельної ділянки як добутку площі земельної ділянки на норматив капіталізованого рентного доходу за одиницю площі, а також п’яти коефіцієнтів, що характеризують регіональні та зональні фактори місцеположення земельної ділянки, місцеположення земельної ділянки, цільове призначення земельної ділянки, належність земельної ділянки до певної категорії земель, а також індексацію НГО земель за період від затвердження нормативу капіталізованого рентного доходу до дати проведення оцінки», – зазначається у пояснювальній записці.

Слід додати, що проєкт акта є регуляторним актом, який забезпечить спрощення розробки технічної документації з оцінки земель та земельних ділянок, а також сприятиме наповненню Державного земельного кадастру відомостями про НГО земель та земельних ділянок.

«Нормативна грошова оцінка – дуже важливий показник, вона є одним з ключових податкових питань, які стосуються землі. Головне завдання сьогодення — визначити вартість землі. Зростання уваги щодо цього пов’язано з розвитком ринкових інструментів в Україні, зокрема, з запровадженням ринку землі. Тому, запрошуємо усіх доцільних ознайомитися та долучитися до попереднього обговорення», – наголосила т.в.о. директора департаменту Людмила Гончаренко.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ