В Україні різко подорожчала гречка

Ціна кілограма гречки в Україні за жовтень 2019 року зросла на 27,6% порівняно з попереднім місяцем. Про це повідомила Українська аграрна конфедерація, посилаючись на дані офіційної статистики.

При цьому раніше стало відомо, що площі посівів гречки в Україні за 20 років скоротилися в 10 разів.

Крім того, середня ціна на гречку у великих торгових мережах на початку листопада зросла ще на 1% в порівнянні з жовтнем, і на 35,2% в порівнянні з вереснем-2019.

У конфедерації для порівняння підрахували, що торік у жовтні кілограм гречки коштував 16,94 грн, що на 56,6% (або на 9,59 грн) менше від її вартості в поточному році. У цілому після пікових цінових значень з грудня 2017 року вартість цього продукту почала знижуватися в середньому на 2,7% за місяць. Включно по липень 2019 року ціна на гречку постійно падала, але вже в серпні зросла на 3,2%.

“Прогнози щодо подальшої кон’юнктури цін на цю культуру, а також обсяги її виробництва невтішні.

Причиною цього є два фактори. Загальні площі [полів] під гречку станом на 1 жовтня 2019 року зменшилися на 34,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Відповідно, обсяги вирощування цієї культури у звітному періоді скоротилися на 56,3% порівняно з результатами збору за аналогічний період 2018 року. Така ситуація пояснюється тим, що українським аграріям невигідно вирощувати цю культуру. В державі немає програм підтримки виробництва нішевих культур, і рівень споживання гречки серед українців останнім часом скорочується”, – пояснили аналітики.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ