В Україні взимку можуть відключити опалення: громадян закликали шукати у селах будинки та дрова

Українців попередили про надзвичайно складний опалювальний сезон 2024-2025 років, можливі тривалі відключення опалення.

Про небезпеку попередив колишній міністр палива та енергетики України Іван Плачков у ефірі espreso.tv.

Він вказав на критичну ситуацію, яка склалася у Харкові. За його словами, там вже зараз немає генерації, що формує тепло. У обласному центрі знищено ТЕЦ-5 та інші об’єкти критичної інфраструктури. Зараз до міста привозять локальні котельні, але взимку цього буде недостатньо.

“Якщо не буде електрики, то 100% не буде й тепла”, – зазначив ексчиновник.

За словами Плачкова, українцям слід серйозно підготуватися до наступного опалювального сезону. Тому що на покращення ситуації з опалюваним сезоном годі й очікувати. Він закликав потурбуватися про майбутній період, щоб не мерзнути у квартирах багатоповерхівок.

“Я раджу багатьом людям вже зараз шукати друзів, знайомих у селах та районних центрах, де є традиційне опалення на дровах, щоб була можливість поїхати туди хоча б на кілька тижнів. Тому, загалом ситуація в енергосистемі України в опалювальний сезон буде дуже загрозливою. Ситуація зараз критична, а взимку може бути катастрофічною”, – наголосив ексміністр.

Нагадаємо, що в усіх областях України повернулися планові відключення електроенергії. За даними генерального директора YASNO Сергія Коваленко, причиною стало зростання споживання, яке складно прогнозувати. Стало відомо, що відключення електроенергії для споживачів можуть тривати до серпня-вересня поточного року, а зима може стати “невідворотно важкою”.

Голова уряду Денис Шмигаль доручив Міненергетики та Укренерго розробити справедливі графіки вимкнень електроенергії споживачам.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ