В Україні хочуть збільшити податки

В Україні хочуть збільшити податки: кому доведеться платити більше.

Прибутковий податок фізичних осіб (ПДФО) становить значну частину надходжень до бюджетів різних рівнів. Так, в державному бюджеті на 2020 рік частка ПДФО становить 12%, а, наприклад, в бюджеті Києва – понад 40%.

Ймовірно, саме тому правила сплати цього податку та розмір досить часто змінюються – як мінімум раз на декілька років. Зазвичай, в бік посилювання (правил) і збільшення (розміру податку). А законопроєкти, які пропонують якимось чином змінити розмір ПДФО, подаються до Верховної Ради із регулярністю, пише “Цинічний Львів” посилаючись на “Сьогодні”.

Сьогодні в Україні діє так зване “плоске” оподаткування доходів – ставка однакова для всіх і становить 18%. До 2007 року ставка становила 13%, потім – 15%. Пізніше намагалися ввести так звані диференційовані ставки – 15 і 17%, 15 і 20% – залежно від розміру доходу. Однак з 2016 року ставку знову уніфікували.

Від 18 до 54% чи від 15 до 27%?
Згідно із законопроєктом №2758, який був поданий в січні, якщо доходи не перевищують 10-кратної мінімальної зарплати, ставка податку залишиться колишньою – 18%. Якщо доходи становлять від 10 до 20 мінімальних зарплат – ставка зростає вдвічі – до 36%. Якщо ж доходи більш ніж в 20 разів перевищують “мінімалку” – ставка збільшується втричі: до 54%. Тобто нинішня ставка збережеться у тих, чиї доходи в даний час не перевищують 47 230 грн на місяць. Ставка 34% буде у тих, хто отримує з усіх джерел до 94 460 грн. Якщо ж доходи ще більше – податок на доходи становитиме 54%.
Якщо вірити статистиці, для переважної більшості українців після ухвалення такого закону нічого не зміниться. Середня зарплата в Україні зараз становить менше 11 тис. грн, тож до порога в 47 тис. їй ще зростати і зростати. За даними Укрстату, зарплату вище 20 тис. грн, станом на кінець 2019 року, отримували тільки 11,8% штатних працівників. А тих, у кого вона вище 47 тисяч, набагато менше.

Прогресивне оподаткування – дискусійне питання
Прогресивне оподаткування сьогодні існує в багатьох країнах Європи і світу. Але вже зараз можна припустити, що спроби влади ввести різні податкові ставки в Україні викличуть палкі дискусії.
Багато опитаних нами експертів вважають, що в Україні зараз не час вводити прогресивне оподаткування. Один з аргументів “проти” – що таким чином може збільшитися податковий тиск на роботодавців.
Противники диференційованої податкової ставки також запевняють: головна мета – збільшення надходжень до бюджетів – досягнута не буде. Уже зараз, при 18% ПДФО, існують способи мінімізації оподаткування, причому абсолютно законні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ