В Україні з серпня продаватимуть антибіотики за е-рецептом

Якщо лікарня, до якого звертається пацієнт, не підключена до ЕСОЗ, тоді лікар повинен виписати паперовий рецепт.

Із серпня цього року українцям почнуть виписувати електронні рецепти на купівлю антибіотиків.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні, пише Четверта студія.

Крім того, запровадження е-рецептів дозволить врегулювати обіг ліків – відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні. Також це важливий крок у боротьбі проти стійкості до антибіотиків, внаслідок якої все більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів.

“Нововведення почне працювати в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ)”, – підкреслили у МОЗ.
Якщо лікарня, до якого звертається пацієнт, не підключена до ЕСОЗ, тоді лікар повинен виписати паперовий рецепт.

У МОЗ наголосили: електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від того, чи є у вас декларація з сімейним лікарем. Водночас необхідною умовою є реєстрація в електронній системі охорони здоров’я.

“Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря. Якщо ви вже маєте декларацію, то під час наступного візиту до лікаря переконайтеся, що всі ваші дані внесені до системи коректно”, – радить МОЗ.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ