В Україні запропонували ввести посаду «ромських посередників» для боротьби з ксенофобією

Вчора, у понеділок, 26 лютого 2018 року, у Львові презентували результати річного дослідницького проекту, спрямованого на створення ефективних механізмів протидії нетерпимості щодо ромів та євреїв. Експерти, що досліджували, як борються із ксенофобією у країнах Європи, радять узаконити в Україні професію ромського посередника – соціального працівника, який допомагає налагоджувати співпрацю між ромськими громадами та правоохоронцям, соціальним службам, закладам освіти тощо.
Протягом 2017 року в Україні, Чехії, Польщі, Угорщині та Литві тривало дослідження методів подолання мови ворожнечі, дискримінації та ксенофобії, яким займались громадські організації, що працюють з ромськими та еврейськими спільнотами.
Причиною для такого дослідження стало різке зростання ксенофобії в Україні – за даними міжнародних експертів, жертвами расової дискримінації в Україні стають переважно роми. У звіті Раді Європи, який був оприлюднений у вересні 2017 року, звертали увагу, що українська стратегія захисту та інтеграції етнічної меншості ромів до 2020 року, яка була ухвалена у 2013 році, досі не має бюджету, а більшість її положень не імплементовані.
За результатами моніторингу українські експерти напрацювали практичні рекомендації, які скерують до органів місцевої та державної влади.
«Наприклад, є рекомендація Міністерству соцполітики включити до державного реєстру професій ромського посередника, медіатора – для того, щоб ці люди мали статус соціального працівника і працювали не лише на громадських засадах, але й мали офіційний статус зі сторони держави», – розповів В’ячеслав Ліхачов, керівник групи моніторингу прав національних меншин Конгресу національних громад України.
Ромські посередники – це люди, які безпосередньо працюють з ромською громадою і можуть допомогти їм у взаємодії з державними структурами (і навпаки). В Україні вже працюють такі посередники, проте здебільшого на волонтерських засадах.
Також експерти наголошують, що важливо залучати представників національних меншин до виробництва медіаконтенту, що стосується життя цієї громади.
В січні цього року у Львові з’явилась група «Л.О.В.Ц.І.», які заявили про намір боротись із вуличною злочинністю – а особливо із ромами, що чинять крадіжки. Поява такого угрупування викликало значний суспільний розголос: зокрема, своє занепокоєння через зростання антиромських настроїв висловили Міжнародний фонд «Відродження» та коаліція ромських неурядових громадських організацій України «Стратегія 2020».

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ