В Україні змінили пенсійний збір при першій реєстрації авто

З 1 січня 2023 року змінений пенсійний збір при першій реєстрації авто.

Розмір податку залежить від розміру прожиткового мінімуму. Зараз він становить 2684 грн — це на 203 грн більше, ніж у 2022 році, інформує «Бухгалтерія».

Пункт 7 статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) зобов’язує фізосіб при першій державній реєстрації легкового авто сплатити збір.

Пенсійний збір стягується як при покупці легковика в автосалоні, так з авто, ввезеного з-за кордону.

Розміри пенсійного збору при реєстрації авто:

3% — якщо вартість авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

4 % — якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

5% — якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Об’єкт оподаткування — це вартість авто, визначена відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість.

З 1 січня 2023 року встановлюються наступні граничні ціни на авто при стягненні пенсійного збору при першій реєстрації (без урахування податку на додану вартість):

ціна авто не перевищує або дорівнює 442 860 грн — сплачується 3%;

більше ніж 442 860 грн, але не перевищує або дорівнює 778 360 грн — сплачується 4%;

більше ніж 778 360 грн — сплачується 5%.

Податок сплачується на бюджетні казначейські рахунки за місцем проведення першої державної реєстрації.

«Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу Бухгалтерія для бюджету та ОМС, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ