В українських річках зникає хижа риба

В українських річках зникає хижа риба – щука, судак і сом.
За оцінкою вчених, 90% видів великих хижих риб вже ніколи не зможуть відновитися до колишньої чисельності.
Також і зграї мирної «білої» річкової риби сильно зменшилися. За даними фахівців Інституту зоології імені Шмальгаузена, традиційного для українських водойм ляща в порівнянні з 1991 роком залишилося не більше 25%, сазана, жереха 10%. А такі види, як чехоня і лин, стали дуже рідкісними.
Рибні ресурси в Чорному морі серйозно підірвані. Забруднення промисловими і побутовими стоками, нераціональне ведення рибного господарства і неналежна охорона водних живих ресурсів поставили багато видів риби на межу виживання.
Перш за все, це стосується цінних видів риби: чорноморська камбала, катран, скумбрія, сарган, кефалеві види, морський судак і інші.
Значної шкоди завдає і браконьєрство, яке за останні роки досягло загрозливих масштабів. Зараз вітчизняні браконьєри виловлюють залишки вимираючих представників осетрових риб.
Азовське море ще недавно в 6,5 разів переверщувало по рибопродуктивності Каспійське. Рибні запаси здавалися практично невичерпними, проте сьогодні загибель Азовського моря здається неминучою через безперервне варварське знищення риби. Для вилову в повноцінному промисловому масштабі залишилось лише три види риби: тюлька, бичок і хамса, інші виловлюються в мізерній кількості.
В останнє видання Червоної Книги України, в 2009 році, увійшло понад 70 видів вітчизняної аборигенної риби, як зникаючі види.
«Рибалки повинні дотримуватись правил рибальства на водоймах, не допускати браконьєрства», – прокоментував катастрофічну ситуацію голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ