В українських школах невдовзі з’явиться обов’язковий курс із мінної безпеки – МОН

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Міністерством освіти і науки України розробляють практикум з мінної безпеки, аби кожен школяр знав правила, які зберігають життя та здоров’я.

Окрім того, вчителям буде доступний онлайн-курс з викладання мінної безпеки для дітей різних вікових груп, повідомляє МОН України.

«Освіта має давати дитині корисні знання та навички. На жаль, нині і ще тривалий час в Україні надзвичайно актуальними будуть знання і вміння з мінної безпеки. Завдання дорослих і всієї системи освіти — надати дітям усю можливу інформацію про те, як залишатися в безпеці. Частина вчителів вже активно займається мінною просвітою, але наша мета — охопити кожну школу, кожен клас і кожну дитину», — зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

Для вчителів уже доступний посібник з детальними планами, а також презентації для уроків із мінної безпеки, адаптовані для початкової та середньої школи, які розробив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні спільно з партнерами. У 2023 році понад 5000 освітян, соціальних працівників та представників громадських організацій уже пройшли тренінги від ЮНІСЕФ з навчання дітей мінної безпеки. Спільно з партнерами та ДСНС України вони провели офлайн- та онлайн-заняття з мінної просвіти для понад 640 000 дітей у різних закладах освіти та дитячих точках «Спільно» від ЮНІСЕФ.

«Діти пізнають світ і дорослішають, отримуючи новий досвід. Проте інколи це пов’язано з ризикованою поведінкою. Жодна дитина не має ризикувати життям та здоров’ям, повертаючись додому зі школи, гуляючи в парку чи на дитячому майданчику. Доки територія України забруднена мінами, наш обов’язок — розповісти дітям про загрозу вибухонебезпечних предметів та пояснити, як залишатися в безпеці», — наголосив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Для проведення занять із мінної просвіти також доступні інтерактивні матеріали та відео для групової роботи, розроблені ЮНІСЕФ спільно із дитячими психологами та експертами в мінній просвіті, які в легкій формі пояснюють дітям, як безпечно поводитися на територіях, що можуть бути забруднені мінами. Зокрема це:

інтерактивні онлайн-уроки у Всеукраїнській школі онлайн для дистанційного навчання, адаптовані для молодших і старших школярів;
ерія порад від психологів для комунікації з дітьми про вибухонебезпечні предмети;
рошура із завданнями від Суперкоманди Інфорсів для підлітків;
агадки на тему мінної безпеки для дошкільнят, учнів молодшої та середньої школи;
ультики для дітей («Безпечні канікули» — для дітей віком 3—10 років, «Суперкоманда проти мін» — для дітей віком 8—16 років, «Пес Патрон» — для дітей віком 4—16 років);
ідео із псом Патроном та саперами про типи вибухонебезпечних предметів і формування безпечної поведінки в умовах подолання наслідків бойових дій;
нформаційні постери та ігри.
Всі матеріали доступні для завантаження на вебсайті «Все про мінну безпеку» та в бібліотеці корисних матеріалів «Спільнотека».

Нагадаємо, Україна увійшла до переліку країн, найбільш забруднених мінами: приблизно 30% її території є потенційно небезпечними через вибухонебезпечні предмети. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила, що міни та інші вибухонебезпечні предмети спричинили 100 жертв серед дітей у період із 24 лютого 2022 року по 30 липня 2023 року.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ