В Україну прийшла смертельна хвороба

В Україні зафіксовано першу смерть від лістеріозу у 2018 році. В липні чоловік 1949 року народження в Києві помер від лістеріозу з ураженням тканин головного мозку.
Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.
Люди можуть інфікуватися лістеріозом під час контакту з інфікованими тваринами та птахами, або через вживання м’яса та риби без термічної обробки. Крім того, загрозу несуть фрукти та овочі.
Загалом цього року зафіксовано два випадки захворювання на лістеріоз. Окрім загиблого киянина, на Львівщині захворіла жінка 1999 року народження. Її діагноз – ангінозна-септична форма лістеріозу. Хвору було госпіталізовано, лікарям вдалося врятувати її життя.
Протягом 2007-2017 років в Україні на лістеріоз захворіло 22 особи. 11 з них – у минулому році. Хвороба забрала життя шістьох людей, четверо з яких – новонароджені діти.
Лістеріоз – це інфекційне захворювання, яке викликається мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Бактерії широко поширені в природі, вони присутні у грунті, піску, воді. Список джерел доволі різноманітний – від диких гризунів до птахів.
Збудники хвороби вражають центральну нервову систему. Також лістеріоз характерний септичними проявами, абортами, маститами. Крім цього, бувають випадки безсимптомного носійства. Спочатку хвороба проявляється як харчове отруєння.
Разом із тим, людський організм у більшості випадків успішно долає лістерії. Щоб захистити себе від цього смертельного захворювання, треба споживати м’ясо та рибу лише після термічної обробки і ретельно мити фрукти та овочі.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ