Вартість навчання в українських вишах зросте

У 2020 році Міністерство освіти та науки України розпочинає масштабну реформу вищої освіти. В її межах в українських вишах запровадять індикативну собівартість навчання за контрактом. Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства освіти та науки України.

Такі зміни дозволять поступово вартість навчання студентів-контрактників зрости до рівня, щоб держава сплачувала лише за студентів-бюджетників.

“Наразі окремі університети штучно занижують вартість контрактного навчання, водночас це йде на шкоду усьому освітньому процесу, адже фактично кошти на їхнє навчання компенсуються з тих, що держава сплачує за бюджетників”, – пояснює міністр освіти і науки України Ганна Новосад.

У МОН зазначають, що такі зміни також дозволять управлінцям платити вищу зарплату найбільш вмотивованим викладачам.

Запровадження індикативної собівартості відбуватиметься поступово, повідомляє Освіта.ua:
2020 рік – 60% від держфінансування на 1 студента,
2021 рік – 70% від держфінансування на 1 студента,
2022 рік – 80% від держфінансування на 1 студента.
Водночас вартість навчання буде корелюватись із доходами людей у регіоні. Університет може не підвищувати ціну, коли та сягне рівня трьох середніх заробітних плат в області.

Окрім цього у Міністерстві освіти і науки наголошують, що вища вартість контракту сприятиме більш відповідальному ставленні студентів до свого навчання.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ