«Ваш родич потрапив в ДТП, терміново потрібні гроші!» – поліцейські Львівщини застерігають, як не стати жертвою шахраїв

Якщо вам телефонують невідомі та вимагають гроші нібито на лікування родича, який потрапив у ДТП та терміново потребує операції – негайно телефонуйте на лінію 102.
Це один з найпоширеніших видів шахрайства, на гачок якого найчастіше потрапляють люди похилого віку. Шахраї телефонують їм під виглядом працівника поліції або лікаря та вимагають гроші на лікування родича, який нібито потрапив в ДТП, або для «відкупу», щоб уникнути відповідальності за скоєну автопригоду. Як правило, спантеличені жертви погоджуються на пропозицію, щоб допомогти близькій людині, та віддають шахраям великі суми грошей.
Цей вид шахрайства побудований на психологічному тиску, метою якого є прийняття термінових нераціональних рішень. Крім того, як правило, такі дзвінки лунають вночі, коли людина не може адекватно сприймати та аналізувати інформацію.
Щоб не потрапити на гачок шахраїв, поліцейські Львівщини радять – якщо вам телефонують невідомі та вимагають гроші, дотримуйтеся наступного алгоритму дій:
– насамперед, не панікуйте, а спокійно з’ясуйте, в якому саме відділенні поліції чи в якій саме лікарні перебуває ваш родич, уточніть його ім’я та по-батькові чи дату народження – як правило, вже на цьому етапі шахраї розуміють, що їх викрито, адже такою інформацією вони не володіють;
– не повідомляйте співрозмовнику жодної інформації про себе чи родичів – не називайте імен, не вказуйте свою адресу проживання;
– якнайшвидше перевірте отриману інформацію, зателефонувавши безпосередньо людині, про яку йдеться;
-у жодному разі не перераховуйте і не передавайте кошти невідомим особам;
– пам’ятайте, що у поліції чи у лікарнях нема жодної кур’єрської служби, які б відправляли когось за грошима до родичів потерпілих.
Не дозволяйте себе ошукати! Дотримуйтеся цих правил, а також розкажіть про них родичам, особливо старшого віку.
У випадку, якщо ви стали жертвою шахрайства, негайно повідомляйте про це у поліцію на оперативну лінію 102.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ